Baobab afrykański

olej z baobabu

INCI: Adansonia Digitata (Baobab) Oil

Baobab- symbol afrykańskiej sawanny, zwany również małpim drzewem chlebowym, jest jednym z najbardziej długowiecznych drzew na ziemi. Ma wyjątkowy wygląd. Według legendy Buszmenów baobab rozzłościł Boga, który za to posadził go do góry korzeniami Liście baobabu są jadalne, podobnie jak bardzo pożywne owoce, które zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej witaminy C niż pomarańcze. Z nasion tłoczony jest znakomity olej, który przez tubylców od wieków jest używany do pielęgnacji i leczenia skóry.

Wyglądem przypomina złoty olej jojoba, ale ma nieco głębszą barwę i delikatny zapach. O średniej lepkości, szybko się wchłania, nie zatyka porów.

Olej z nasion baobabu jest znakomitym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym do 36% kwasu linolowego i do 3% kwasu alfa-linolenowego. Jest szczególnie bogaty w witaminy E, A, F i sterole. Jest wysoce zmiękczający, bardzo dobry przeciwutleniacz, pomaga zwiększyć elastyczność skóry, redukuje zmarszczki i drobne linie.

Stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu rozstępów, blizn, plam i przebarwień skórnych. Charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami nawilżającymi.Poprawia elastyczność, pobudza regenerację komórek skóry.