Przywrotnik pospolity

ekstrakt z przywrotnika pospolitego

INCI: Alchemilla Vulgaris (Lady‘s Mantle) Extract

U germanów ziele to było poświęcone bogini o imieniu Frigga i już wtedy używano go w dolegliwościach kobiecych. Wraz z nastaniem chrześcijaństwa przywrotnik stał się zielem Panny Marii.
W dawnych wiekach przypisywano mu nadzwyczajne właściwości. Alchemicy zbierali znajdującą sie na jego liściach rosę, wierząc silnie, iż przyniesie ona im rozwiązanie problemu kamienia filozoficznego.
Dzięki obecności flawonoidów hamujących elastazę, ekstrakt z przywrotnika masilne działanie ujędrniające. Zawiera również saponiny,kwasy organiczne (elagowy, salicylowy),n-dotriakontan oraz żywice,sole mineralne,związki cukrowe, dzięki którym korzystnie działa na skórę szarą, zmęczoną, z oznakami starzenia się, ma działanie przeciwzapalne, pomaga usuwać plamy, a także piegi i zmarszczki.