Astrocaryum Tucuma

masło tucuma

INCI: Astrocaryum Tucuma Seed Butter

Masło Tucuma uzyskane w wyniku tłoczenia na zimno owoców palmy Astrocaryum tucuma rosnącego w lasach deszczowych Amazonii, na terenie Brazylii.
Masło to charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych w postaci kwasów laurynowego (47-48%) i mirystynowego (21-26%).
Masło zawiera także bardzo dużo (180-330 g na 100 g masła) prowitaminy A (beta-karoten), która pod wpływem witaminy E przekształca się w skórze w witaminę A , która pomaga zachować dobrą kondycję skóry. Normalizuje grubość i strukturę warstwy rogowej naskórka co prowadzi do wzmocnienia jego funkcji ochronnej i zmniejszenia TEWL. Poprawia stan tkanki łącznej skóry właściwej, a tym samym skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna oraz zmniejsza się ilość zmarszczek.
Masło jest doskonałym emolientem o działaniu łagodzącym (zmniejsza zaczerwienienia), wygładzającym, zmiękczających oraz rewitalizującym suchą i zniszczoną skórę. Masło ma przyjemny kawowo-karmelowy aromat.