Cukrowiec lekarski

betaina cukrowa

INCI: Betaine

Zwyczajowo nazywana jest trzciną cukrową i pochodzi najprawdopodobniej z Nowej Gwinei.

Betaina zaś jest naturalnym aminokwasem-pochodną glicyny-niezwykle cenionym z powodu jego unikalnych zdolności do przyłączania wody oraz właściwości chroniących błony komórkowe, zwiększa elastyczność skóry poprzez stabilizację nawilżenia, wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe.

W kosmetykach zmniejsza uczucie lepienia się i poprawia rozsmarowywalność, darowuje odczucie jedwabistości i miękkości, porównywalne z najlepszymi silikonami.

Należy odróżnić betainę cukrową od rzekomo łagodnego detergentu, cocamidopropyl betaine – składnika półsyntetycznego, wywołującego alergie kontaktowe i dermatozę skórną.