Kokos właściwy

INCI: Cetearyl Glucoside

Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej.
W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, "drzewo o tysiącu zastosowań" i tak jest w istocie, tylko w naszych kosmetykach używamy aż kilku substancji o różnorakim działaniu pochodzących z tej użytecznej rośliny.Emulgator poprawiający konsystencję, wpływa na lepsze nawilżenie skóry; Cetearyl Glucoside to substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych. Zmniejsza ewentualne działanie drażniące innych substancji powierzchniowo czynnych.