Arbuz

Ekstrakt z arbuza

INCI: Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Extract

Arbuz zwyczajny, nazywany także kawonem (Citrullus lanatus) – gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Wywodzi się z Afryki..

Ma słodkawy, przyjemny, orzeźwiający smak, do czego przyczynia się zawartość kwasu jabłkowego i cytrynowego. Wykazuje właściwości wzmacniające naturalne mechanizmy obronne organizmu do walki z wolnymi rodnikami. Chroni ważne składniki komórki przed działaniem promieni UV i zmniejsza ryzyko wystąpienia rumienia po nadmiernej ekspozycji na słońce.
Ekstrakt jest doskonałym składnikiem kosmetyków o działaniu zmiękczającym, nawilżającym, przeciwzmarszczkowym, tonizującym i ściągającym. Pomaga także przy leczeniu stanów zapalnych skóry.