Modrak abisyński

Olej abisyński

INCI: Crambe abyssinica Seed Oil

Modrak abisyński występuje w dzikiej formie na stepach Afryki centralnej i Abisynii.

Olej abisyński o niezwykle wysokim poziomie nienasyconego kwasu erukowego otrzymuje się z nasion tej rośliny. Ten kwas tłuszczowy stanowi ponad 50% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych wchodzący w skład oleju abisyńskiego i to właśnie kwas erukowy decyduje o dobroczynnych właściwościach tego oleju w pielęgnacji skóry.

Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry zapewnia intensywne nawilżenie nawet gdy skóra jest bardzo wysuszona i widoczne jest wiele zmarszczek. Poprawia kondycje skóry, redukuje zmarszczki. Pozostawia skórę gładszą, elastyczną i miękką w dotyku. Olej ten szybko i łatwo penetruje naskórek, co pomaga w uzupełnieniu utraconych lipidów i jednocześnie nie zostawia tłustego filmu.