Cyprys wiecznie zielony
Ekstrakt z nasion cyprysa
INCI: Cupressus Sempervirens Seed Extract

Cyprys wiecznie zielony– gatunek iglastego drzewa z rodziny cyprysowatych. Pochodzi ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.
W kosmetyce polecany jest szczególnie dla cery tłustej, starzejącej się oraz naczyniowej. Regulując gospodarkę płynami oraz poprawiając krążenie krwi wspomaga walkę z cellulitem, łagodzi podrażnienia i zapobiega powstawaniu obrzęków.
Olejek eteryczny zawarty w ekstrakcie zawiera alfa-pinen, fenchen, karen, p-cymen, terpinen-4-ol, alfa-terpineol, kadinen, cedrol- składniki, które w kompozycjach zapachowych nadają odświeżającą, balsamiczno-ambrową, zielona nutę.