Marchew zwyczajna
Olej z nasion marchwi
INCI: Daucus Carota Sativa (Carrot) Seed Oil

gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki.
W tym cennym olejku znajdują się witaminy A, B, C, D, E, P oraz duże źródło beta karotenu. Witamina A zapobiega starzeniu się skóry, przyspiesza proces odbudowy nowych komórek, nadaje elastyczność i gładkość skórze. Witamina B odpowiedzialna jest za oddychanie skóry. Witamina D to składnik ochronny naszej skóry wzmacnia ją równocześnie przyśpiesza przemianę materii, nadaje skórze jedwabisty dotyk i elastyczność.
Witamina E działa dobroczynnie w walce ze starzeniem się skóry, neutralizuje wolne rodniki, zapobiega utracie wody w komórkach. Witamina C wspomaga efektywność działania witaminy E chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych.