Tonkowiec wonny
Olej tonka
INCI: Dipteryx odorata seed oil

Dipteryx odorata to drzewo wysokości około dwudziestu metrów, występujące w stanie naturalnym i w uprawie w Ameryce Południowej, głównie w Wenezueli, Gujanie i Brazyli.
W farmacji tonka stosowana jest ze względu na wysoką zawartość kumaryny, w kosmetyce za swój niesamowity zapach, zapach wilgotnej, letniej łąki, połączony z ciepłą wonią wanilii i karmelu (niektórzy wyczuwają również zapach goździków, gorzkich migdałów, cynamonu, wędzonych śliwek) z domieszką tajemnicy pochodzącej jakby z samego serca Ziemi. Ulubiony zapach niosący zapowiedź czegoś ekscytującego.
Tonka uznawana jest za atrybut magiczny. Noszona w portfelu pomnaża jego zasoby (przez pewien czas służyła nawet jako środek płatniczy w niektórych krajach Ameryki Południowej), a wyrzucona wraz z wypowiedzianym życzeniem do rzeki ma przynieść jego spełnienie!
Surowiec którego używamy to olej otrzymany w wyniku macerowania orzechów Tonki (Cumaru) w oleju z orzechów brazylijskich (Castanha do Pará).