Kardamon malabarski
Ekstrakt z nasion kardamonu
INCI: Elettaria Cardamonum Seed Extract

Kardamon malabarski –zwany też kardamonem cejlońskim należy do rodziny imbirowatych. Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji.
Olejowy ekstrakt posiada właściwości przeciwbakteryjne chroniące skórę przed wzrostem różnych szkodliwych mikroorganizmów. Frakcja lotna zawartego w ekstrakcie olejku (1,8-cyneol, octan alfa-terpinylu ) ma bardzo przyjemny, korzenno-ziołowy, afrodyzjakalny zapach. Ze względu na ten zapach olejek był używany do wytwarzania pachnideł już w Starożytnym Egipcie ( i z tego samego powodu jest używany w naszych kosmetykach).