Kokos właściwy

INCI: Glycerin

Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej.
W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, "drzewo o tysiącu zastosowań" i tak jest w istocie, tylko w naszych kosmetykach używamy aż kilku substancji o różnorakim działaniu pochodzących z tej użytecznej rośliny.To jedna z najstarszych substancji wykorzystywanych do nawilżenia skóry. Gliceryna ma doskonałe właściwości łagodzące, idealnie nawilża przesuszony naskórek skłonny do pęknięć i nieprawidłowego rogowacenia, pozostawiając uczycie gładkości i miękkości.