Kokos właściwy

INCI: Glyceryl Stearate

Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej.
W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, "drzewo o tysiącu zastosowań" i tak jest w istocie, tylko w naszych kosmetykach używamy aż kilku substancji o różnorakim działaniu pochodzących z tej użytecznej rośliny.Glyceryl Stearate to emolient "tłusty", zmiękcza i wygładza skórę, tworzy na jej powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody; w kosmetykach pełni rolę emulgatora oraz stabilizatora emulsji.