oczar wirginijski

ekstrakt z oczaru wirginijskiego

INCI: Hamamaelis Virginiana Leaf Extract

nazywany "złotem Indian"

Oczar wirginijski (Hamamelis virginiana) –zwany potocznie czarnoksięskim to gatunek krzewu lub drzewa z rodziny oczarowatych. Pochodzi ze wschodnich stanów USA i z Kanady

Liście oczaru wirgnijskiego zawierają od 3 do 10% tanin (taniny galusowe, skondensowane katechole, procyjanidole i taniny hydrolizowane - hamamelitany), olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy fenolowe, cholinę i inne składniki aktywne.

Ektrakt z oczaru wirginijskiego stosowany jest w kosmetykach ze względu na:

  • wpływ na krążenie krwi - dzięki zawartym w wyciągu flawonoidom surowiec wzmacnia i chroni ściany naczyń krwionośnych
  • działanie przeciwbakteryjne - taniny i olejek eteryczny wykazują działanie bakteriostatyczne oraz przeciwwirusowe
  • działanie antyoksydacyjne - taniny, flawonoidy wykazują działanie antyutleniające - wyłapują wolne rodniki, chelatują jony żelaza, hamują działanie oksydaz

Przyśpiesza proces regeneracji skóry skutecznie ją odmładzając. Pobudza ziarninowanie skóry.