Hibiscus ketmia
Ekstrakt z kwiatów hibiskusa
INCI: Hibiscus Abelmoschus Extract

Pochodzi ze wschodnich Indii. Ketmię uprawia się dla jej pachnących nasion, zwanych ambrowym lub piżmowym ziarnem. Roztarte nasiona zawierają 0,2—0,6 % olejku lotnego bogatego w farnezol, ambretolid i estry kwasu octowego. Od dawna olejek ten używany jest jako środek do perfumowania produktów kosmetycznych. Poza tym składniki zawarte w olejku przyczyniają się do utrzymania na wysokim poziomie FGF-2 ( czynnika wzrostu fibroblastów).
Fibroblasty są komórkami zlokalizowanymi w skórze właściwej i odpowiedzialne są za syntezę składników macierzy pozakomórkowej takich jak kolagen czy elastyna.