Jaśmin lekarski
Ekstrakt z kwiatów i liści jaśminu
INCI: Jasminum Officinale (Jasmine) Flower/ Leaf Extract

Jaśmin lekarski zwany również dzielżaminem lekarskim to gatunek rośliny z rodziny oliwkowatych, pochodzącej z Azji, z obszarów od Iranu po Chiny.
Nazwa jaśmin wywodzi się z arabskiego słowa yasmine, oznaczającego prezent od boga.
Ekstrakt z kwiatu jaśminu posiada kojący, odprężający zapach. W Indonezji olejek jaśminowy symbolizuje czystość i wieczną miłość. Często używany jest w ceremonii zaślubin i nocy poślubnej.
Ale nie tylko ze względu na zmysłowy zapach ekstrakt znalazł zastosowanie w kosmetyce - doceniono również jego własności łagodzące i przeciwzapalne w przypadku podrażnień skóry, anstyseptyczne i antybakteryjne, regenerujące, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe. Ekstrakt doskonale zmiękcza skórę pozostawiając ją aksamitnie gładką, wzmacnia włókna kolagenowe i równocześnie redukuje drobne zmarszczki, poprawia strukturę skóry, Uszczelnia barierę lipidową i nawilża nie tylko naskórek ale i głębsze warstwy skóry właściwej

Za właściwości ekstraktu odpowiadają związki biologicznie czynne:

- Naturalne substancje aromatyczne, będące składowymi olejku eterycznego (Benzyl acetate, Jasmone, Methyl-jasmonate, Indole, Linalol) - za charakterystyczny zapach jaśminu.

- Taniny i flawonoidy - za działanie antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe i antyseptyczne.

- Terpeny, alkaloidy, żywice - za antybakteryjne, przeciwzapalne i łagodzące.