Maurycja winodajna

olej buriti

INCI: Mauritia Flexuosa Fruit Oil

Wyjątkowy olej buriti pozyskiwany jest z miąższu owoców palmy (Mauritia vinifera ), rosnącej tylko w deszczowych, dzikich lasach Amazonii.

Organiczy olej buriti to aktywny antyoksydant i żródło karotenoidów.

Tradycyjnie używany przez mieszkańców Brazylii jako wszelakie remedium na problemy skórne w tym także poparzenia słoneczne.

Posiada charakterystyczny rubinowy kolor i intensywny zapach.

Pobudza produkcję kolagenu i elastyny, nawilża skórę i redukuje zmarszczki. Pomaga spowolnić procesy starzenia się skóry. Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i jest ważnym źródłem karotenoidów odpowiedzialnych za pobór tlenu. Beta-karoten (którego buriti zawiera 5 razy więcej niż marchew) jest prowitaminą A, która zwalcza wolne rodniki, chroni skórę przed uszkodzeniem i promieniami UV.

Jako latynoski sprzymierzeniec skóry dojrzałęj poprawia jej elastyczność i wzmacnia strukturę.

Może być stosowany do skóry atopowej.