Opuncja figowa

olej z opuncji figowej

INCI: Opuntia ficus-indica (Prickly Pear) Seed Oil

Naturalny botoks

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) - to roślina z rodziny kaktusowatych, osiągająca do 5 m wysokości, występująca w gorących rejonach krajów Ameryki Łacińskiej oraz w Afryce Północnej, głównie w Maroko. Opuncja była świętą rośliną Azteków, rdzennej ludności terenów Meksyku, wykorzystywaną zarówno jako pokarm, jak i jako lekarstwo. Do Europy owoce opuncji dotarły już w XV w. dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba.

Olej z pestek opuncji jest aktualnie najdroższym olejem roślinnym na rynku!

Proces otrzymywania oleju z pestek opuncji jest bardzo czasochłonny i pracowity oraz mało wydajny ze względu na niską zawartość oleju w pestkach opuncji. Bardzo drobne pestki z owoców opuncji zawierają tylko 5% składników tłuszczowych, dla porównania pestki słonecznika zawierają 50% składników tłuszczowych.

Aby otrzymać 1 litr oleju z pestek opuncji potrzeba zużyć 1 milion pestek opuncji, żmudnie wydobywanych z pulpy 470 kg świeżych owoców opuncji.

Olej z pestek opuncji wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, zwiększające nawodnienie i odporność skóry oraz antyoksydacyjne, zapobiegające fotostarzeniu skóry.

Olej z opuncji charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego - Omega-6.

Olej ten jest również bogaty w fitosterole zaliczane do tzw. frakcji niezmydlającej, które stanowią roślinny odpowiednik naturalnych steroli występujących w skórze. Sterole wzmacniają barierę naskórkową, dzieki czemu hamują utratę wody ze skóry, działają przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwalergicznie, immunostymulująco oraz pobudzają regenerację i gojenie naskórka. Fitosterole wpływają również na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe oraz normalizują pracę gruczołów łojowych.

Olej z pestek opuncji to także bogate źródło witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli, w tym również unikalnej formy witaminy E - gamma-tokoferolu, dzięki temu wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, chroniące przed działaniem wolnych rodników, powodujących przedwczesne niszczenie i starzenie komórek skóry. Dodatkowo olej zawiera specyficzne betalainy - pigmenty o działaniu przeciwrodnikowym.

Cechą charakterystyczną dla oleju z pestek opuncji są właściwości immunostymulujące, czyli wzmocnienie układu odpornościowego skóry.

Substancje aktywne obecne w oleju z opuncji, zastosowane na skórę stymulują aktywność białek szoku termicznego (HSP), dzięki temu zwiększają zdolności komórek skóry do walki z niekorzystnymi czynnikami środowiska zewnętrznego, takimi jak: promieniowanie UV, wolne rodniki, zanieczyszczenia powietrza, szok termiczny, stres emocjonalny, metale ciężkie, chemiczne toksyny, dym papierosowy itp. Wraz z wiekiem następuje zmniejszenie aktywności i produkcji białek HSP, co z kolei wpływa na osłabienie zdolności obronnych skóry.
Olej z opuncji dzięki wysokiej zawartości substancji aktywujących białka HSP, fitosterolom oraz dodatkowo cynkowi, zwiększa odporność i pobudza naturalne procesy naprawcze skóry, dzięki temu skóra lepiej radzi sobie z nieuniknionym wpływem czynników zewnętrznych, staje się mniej podatna na podrażnienia, stany zapalne i lepiej się regeneruje.