Sacha inchi

olej sacha inci

INCI: Plukenetia Volubilis Seed Oil

nasiona tej magicznej rośliny w kształcie gwiazdy można odnaleźć na ceramice wydobytej z grobowców starożytnych Inków i na figurach preinkaskich cywilizacji Chimu i Moche. Wiedza o tej roślinie była starannie strzeżona i przekazywana z pokolenia na pokolenie od niepamiętnych czasów.

nasiona Sacha Inchi są jednymi z najbardziej wartościowych nasion roślin oleistych, ze względu na bardzo wysoką zawartość istotnych kwasów tłuszczowych, takich jak: Omega-3 alfa-linolenowy (nawet 54%) i Omega-6 linolowy (33%) oraz protein.

Zastosowanie w kosmetyce oleju Inca Inchi jest ogromne, chroni on i regeneruje skórę, odbudowuje uszkodzone tkanki, zwiększa ich elastyczność i pobudza odbudowę kolagenu.

Zawiera również duże ilości witaminy A oraz E, która chroni skórę przed wolnymi rodnikami, główną przyczyną przedwczesnego jej starzenia,

Przyczynia się do zmniejszenia rozwarstwienia tkanki skórnej poprzez zwiększenie mikrokrążenia krwi. Oddziałuje na dużo głębsze warstwy skóry niż wszystkie inne oleje, przynosząc skórze właściwej witaminy (A i E) i nienasycone kwasy tłuszczowe