Migdałowiec pospolity

olej ze słodkich migdałów

INCI: Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond) Oil

migdałowiec zwyczajny, śliwa migdał (Amygdalus communis L.) – to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji Środkowej i Mniejszej

Olej ze słodkich migdałów jest środkiem wyjątkowo delikatnym i nadaje się do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków. Szczególnie polecany do skóry suchej i starzejącej się. Odmładza skórę i nadaje jej ładny wygląd.

Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy: A, B1, B2, B6, D i E.

To bardzo dobry emolient- wygładza skórę. Ma wysokie zdolności nawilżania skóry, odżywia, łagodzi podrażnienia skórne, uelastycznia, a przy tym nie uczula, nie wywołuje alergii.