Brzoskwinia zwyczajna
Ekstrakt z owoców brzoskwini zwyczajnej
INCI: Prunus Persica (Peach) Fruit Extract

Brzoskwinia zwyczajna to gatunek drzewa należący do rodziny różowatych. Prawdopodobnie pochodzi z środkowych i północno-wschodnich Chin.
W kosmetyce miąższ wykorzystywany jest w produktach do pielęgnacji twarzy ze względu na swoje właściwości tonizujące, zmiękczające, emoliencyjne oraz dające efekt świeżości. Ekstrakt z brzoskwini poprawia koloryt zmęczonej, szarej cery, delikatnie ściąga rozszerzone pory a także powoduje, że skóra staje się świeża, gładka i odżywiona.