Granatowiec właściwy

ekstrakt z granatu otrzymywany w stanie nadkrytycznym CO2

INCI: Punica Granatum (Pomegranate) Seed CO2 Extract

Granatowiec właściwy (Punica Granatum) - to krzew porastający ciepłe rejony Indii i krajów Morza Śródziemnego, znany i uprawiany już za czasów starożytnych, gdzie uchodził za symbol płodności i miłości.

Ekstrakt z granatu zastosowany zewnęrznie na skórę działa wielopoziomowo dzięki bogactwu zawartości w postaci kwasu punikowego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( kwas linolowy, kwas oleinowy), witaminy E (alfa i gamma tokoferol), skwalanu, fitosteroli i polifenoli (kwas elagowy, punicyna, izokwercytyna) :

- Wykazuje działanie regenerujące i reperujące zniszczenia skóry

- Nawilża i odżywia

- chroni przed wolnymi rodnikami, powodującymi przedwczesne starzenie skóry

- Poprawia koloryt skóry.

- Pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, wzmacniając ochronę skóry przed słońcem, zarówno na poziomie promieniowania UVA i UVB.

- Działa przeciwzapalnie, sprzyja gojeniu drobnych uszkodzeń skóry i łagodzi.

- Zmniejsza obrzęki

- Stymuluje do działania fibroblasty, czyli komórki skóry odpowiedzialne za produkcję kolagenu i elastyny. Zwiększa elastyczność i jędrność skóry, zmniejsza drobne zmarszczki powierzchniowe oraz przyczynia się do pogrubienia naskórka.