Rozmaryn lekarski
Ekstrakt z liści rozmarynu
INCI: Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract

Rozmaryn lekarski– gatunek krzewu o aromatycznych liściach, należący do rodziny jasnotowatych. Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego.
Nazwa rośliny pochodzi od łacińskich słów ros - rosa i marinus - morski. Rzymianie nazywali rozmaryn kwiatem morza. Dla marynarzy był zwiastunem lądu, bo jego zapach można było wyczuć na morzu wcześniej niż dostrzec brzeg. Był również głównym składnikiem pierwszych w średniowieczu perfumów, nazwanych "Wodą Królowej Węgier", na cześć węgierskiej królowej Elżbiety, która zażywała kąpieli w rozmarynie i dożyła późnej starości podziwiana za doskonałe zdrowie i urodę.
Dzięki obecności kwasu karnozowego i karnozolu - diterpenów trójcyklicznych występujących wyłącznie w rozmarynie ekstrakt jest silnym przeciwutleniaczem.
Ponadto, dzięki obecności związków terpenowych (karnozol, kwas karnozolowy, rozmanol, kwas rozmanolowy, difenol rozmarynowy czy kwas ursolowy), wykazuje działanie pobudzające krążenie, jest więc bardzo dobrym i wspomagającym dodatkiem do preparatów anty-cellulit. Zawarty w rozmarynie kwas ursolowy i kwas oleanowy wykazują pozytywny wpływ na barierę ochronną skóry i ograniczają przeznaskórkową utratę wody, a także stymulują rozwój kolagenu.