Malina zwyczajna

olej malinowy

INCI:Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil

Malina (Rubus Idaeus) - Roślina ta znana jest od czasów starożytnych, a jej nazwa łacińska Rubus Idaeus, odnosi sie do czerwonego koloru (Rubus) oraz góry Ida na Krecie, gdzie po dziś dzień można spotkać maliny.

Owoce jagodowe, do których należy malina, są cenione przede wszystkim za bogactwo składników o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią komórki i materiał genetyczny (DNA) skóry przed działaniem wolnych rodników, będących jedną z przyczyn przedwczesnego starzenia i niszczenia skóry. Olej z pestek malin jest zaliczany do tzw. bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). NNKT, zwłaszcza kwas linolowy i alfa-linolenowy, stanowią główny składnik płaszcza lipidowego skóry. Olej z pestek malin to również bogate źródło witaminy E w postaci alfa-tokoferolu i bardziej unikalnego gamma-tokoferolu. Forma gamma-tokoferolu, chroni dodatkowo przed bardzo reaktywną formą rodnika, zwaną nadtlenoazotynem, z którym nie radzi sobie popularny alfa-tokoferol. Witamina E w naturalnej formie aplikowana zewnętrznie, wnika głęboko w skórę, chroniąc przed stresem oksydacyjnym składniki tłuszczowe skóry. Zapobiega fotostarzeniu skóry powodowanemu niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Działa regenerująco, nawilżająco, przeciwzapalnie oraz sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia posłonecznego. Stosowana na skórę wspomaga ochronę przeciw promieniowaniu UV oraz podwyższa wartość faktora SPF. Gamma-tokoferol zapobiega także tworzeniu przebarwień.

Oprócz witaminy E, olej malinowy zawiera także inne silne przeciwutleniacze, jak karotenoidy oraz flawonoidy, w tym elagotaniny, będące prekursorem kwasu elagowego, składnika o intensywnym działaniu przeciwrodnikowym oraz chroniącym DNA komórek, a także posiadającym własności antybakteryjne i antyseptyczne.