Wierzba biała

Ekstrakt z wierzby białej

INCI: Salix alba (Willow) Bark Extract

 

Wierzba biała to gatunek drzewa należący do rodziny wierzbowatych. Rodzimym obszarem jej występowania jest Europa, Azja i Afryka Północna (Algieria, Maroko).

Ekstrakt z kory białej wierzby jest źródłem naturalnego kwasu salicylowego, zaliczanego do grupy kwasów BHA. Wykazuje działanie złuszczające i oczyszczające, dzięki czemu skóra jest gładka i rozjaśniona.

Główne składniki aktywne ekstraktu to związki fenolowe - salicyna, salikortyna, salirepozyd, populina, salidrozyd, 3-O-cynamoilosalicyna, flawonoidy, taniny i katechiny oraz minerały. Najważniejszym z nich jest glikozyd fenolowy – salicyna.

Salicyna ma silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i ściągające.

Ekstrakt z białej wierzby wykazuje wiele własności korzystnych w pielęgnacji skóry - stymuluje podziały i wzrost jej komórek, poprawia wygląd fotostarzejącej się skóry, ma doskonałe właściwości ściągające.

Pobudza krążenie w skórze, dzięki czemu jest ona lepiej dotleniona i ma zdrowszy, jaśniejszy koloryt.

Aktywność mikrobiologiczna przeciwko P. acnes powoduje, że doskonale nadaje się jako dodatek do wszystkich produktów pielęgnujących skórę trądzikową.

Działa antybakteryjnie, łagodnie przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antywirusowo. Łagodzi podrażnienia.