Marula

olej marula

INCI: Sclerocarya birrea Seed Oil

Olej z orzechów drzewa marula stosowany jest od stuleci przez kobiety z Afryki Południowej. Drzewo marula nazywano dawniej drzewem ślubow. W kulturze afrykańskiej uważa się je za silny afrodyzjak, dlatego też wykorzystywane jest w licznych rytuałach plemiennych mających zapewnić płodność. Z suszonych owocow robi się naszyjniki, uznawane za symbol miłości. Natomiast kobiety w ciąży stosują korę maruli, aby określić płeć dziecka. Owoce mają smak kwaskowy. Zawartość witaminy C jest osiem razy wyższa niż w pomarańczach. Posiadają miły i bardzo mocny aromat. To właśnie ten miły zapach przywołuje zwierzęta z dużych odległości, głównie słonie, które trąbami obtrząsają owoce. Owoce maruli są używane do produkcji doskonałego likieru "Amarula". Doskonale sprawdza się w pielęgnacji popękanej, spierzchniętej skóry oraz jako oliwka do masażu dla dzieci. Łagodzi podrażnienia, zapobiega i redukuje powstawanie zmarszczek, rozjaśnia cerę, eliminuje przebarwienia. Wykazuje też silne właściwości antyoksydacyjne.