Damarzyk illipe
masło illipe
INCI: Shorea Stenoptera Butter


Masło otrzymywane jest z orzechów drzewa illipe (Shorea Stenoptera), występującego w rejonie Azji Południowo-Wschodniej i Boreno. Dajakowie, Strażnicy lasu, rdzenni mieszkańcy Borneo od wielu wieków wyrabiali masło z orzechów illipe do celów leczniczych i kosmetycznych. Masło to ma bardzo podobny charakter do masła kakaowego, ma wyższą temperaturę topnienia, ale topi się w zetknięciu ze skórą. Masło illipe posiada doskonałe właściwości nawilżające i przywracające sprężystość skóry, dlatego jest idealne dla skóry suchej i dojrzałej. Zawiera kwasy palmitynowy, stearynowy i oleinowy .