"Urok natury wybrał dla swych wcieleń
Nie biel, nie czerwień, lecz tę miłą zieleń."

Andrew Marvell

ILUA Afryka Równikowa, Udzungwa, listopad 2010

Baobab afrykański

Olej z baobabu

INCI: Adansonia Digitata (Baobab) Oil

Baobab- symbol afrykańskiej sawanny, zwany również małpim drzewem chlebowym, jest jednym z najbardziej długowiecznych drzew na ziemi. Ma wyjątkowy wygląd. Według legendy Buszmenów baobab rozzłościł Boga, który za to posadził go do góry korzeniami Liście baobabu są jadalne, podobnie jak bardzo pożywne owoce, które zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej witaminy C niż pomarańcze. Z nasion tłoczony jest znakomity olej, który przez tubylców od wieków jest używany do pielęgnacji i leczenia skóry. Wyglądem przypomina złoty olej jojoba, ale ma nieco głębszą barwę i delikatny zapach. O średniej lepkości, szybko się wchłania, nie zatyka porów. Olej z nasion baobabu jest znakomitym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym do 36% kwasu linolowego i do 3% kwasu alfa-linolenowego. Jest szczególnie bogaty w witaminy E, A, F i sterole. Jest wysoce zmiękczający, bardzo dobry przeciwutleniacz, pomaga zwiększyć elastyczność skóry, redukuje zmarszczki i drobne linie. Stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu rozstępów, blizn, plam i przebarwień skórnych. Charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami nawilżającymi.Poprawia elastyczność, pobudza regenerację komórek skóry.

 

Marula

Olej marula

INCI: Sclerocarya birrea Seed Oil

Olej z orzechów drzewa marula stosowany jest od stuleci przez kobiety z Afryki Południowej. Drzewo marula nazywano dawniej drzewem ślubow. W kulturze afrykańskiej uważa się je za silny afrodyzjak, dlatego też wykorzystywane jest w licznych rytuałach plemiennych mających zapewnić płodność. Z suszonych owocow robi się naszyjniki, uznawane za symbol miłości. Natomiast kobiety w ciąży stosują korę maruli, aby określić płeć dziecka. Owoce mają smak kwaskowy. Zawartość witaminy C jest osiem razy wyższa niż w pomarańczach. Posiadają miły i bardzo mocny aromat. To właśnie ten miły zapach przywołuje zwierzęta z dużych odległości, głównie słonie, które trąbami obtrząsają owoce. Owoce maruli są używane do produkcji doskonałego likieru "Amarula". Doskonale sprawdza się w pielęgnacji popękanej, spierzchniętej skóry oraz jako oliwka do masażu dla dzieci. Łagodzi podrażnienia, zapobiega i redukuje powstawanie zmarszczek, rozjaśnia cerę, eliminuje przebarwienia. Wykazuje też silne właściwości antyoksydacyjne.

 

Daniellia oliveri (Africa copal bark)

Ekstrakt z danielli otrzymywany w stanie nadkrytycznym CO2

INCI: Daniellia Oliveri (African Copal) Bark CO2 Extract

Daniellia oliveri to piękne afrykańskie drzewo porastające Sudan i Nigerię. Ekstrakt zawiera 70 - 85 % olejku eterycznego bogatego w seskwiterpeny (głównie gamma kadinen (15 - 25 %), kubeben, kaopen, karifilen i humulen); nadaje skórze gładkiego wyglądu, zmniejsza głębokość zmarszczek; Humulen (A-kariofilen) wykazuje aktywność przeciwkancerogenną (wspomaga ochronę organizmu przed rakiem). Łagodzi stres.

 

Opuncja figowa

Olej z opuncji figowej

INCI: Opuntia ficus-indica (Prickly Pear) Seed Oil

Naturalny botoks

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) - to roślina z rodziny kaktusowatych, osiągająca do 5 m wysokości, występująca w gorących rejonach krajów Ameryki Łacińskiej oraz w Afryce Północnej, głównie w Maroko. Opuncja była świętą rośliną Azteków, rdzennej ludności terenów Meksyku, wykorzystywaną zarówno jako pokarm, jak i jako lekarstwo. Do Europy owoce opuncji dotarły już w XV w. dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba. Olej z pestek opuncji jest aktualnie najdroższym olejem roślinnym na rynku! Proces otrzymywania oleju z pestek opuncji jest bardzo czasochłonny i pracowity oraz mało wydajny ze względu na niską zawartość oleju w pestkach opuncji. Bardzo drobne pestki z owoców opuncji zawierają tylko 5% składników tłuszczowych, dla porównania pestki słonecznika zawierają 50% składników tłuszczowych. Aby otrzymać 1 litr oleju z pestek opuncji potrzeba zużyć 1 milion pestek opuncji, żmudnie wydobywanych z pulpy 470 kg świeżych owoców opuncji. Olej z pestek opuncji wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, zwiększające nawodnienie i odporność skóry oraz antyoksydacyjne, zapobiegające fotostarzeniu skóry. Olej z opuncji charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego - Omega-6. Olej ten jest również bogaty w fitosterole zaliczane do tzw. frakcji niezmydlającej, które stanowią roślinny odpowiednik naturalnych steroli występujących w skórze. Sterole wzmacniają barierę naskórkową, dzieki czemu hamują utratę wody ze skóry, działają przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwalergicznie, immunostymulująco oraz pobudzają regenerację i gojenie naskórka. Fitosterole wpływają również na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe oraz normalizują pracę gruczołów łojowych. Olej z pestek opuncji to także bogate źródło witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli, w tym również unikalnej formy witaminy E - gamma-tokoferolu, dzięki temu wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, chroniące przed działaniem wolnych rodników, powodujących przedwczesne niszczenie i starzenie komórek skóry. Dodatkowo olej zawiera specyficzne betalainy - pigmenty o działaniu przeciwrodnikowym. Cechą charakterystyczną dla oleju z pestek opuncji są właściwości immunostymulujące, czyli wzmocnienie układu odpornościowego skóry. Substancje aktywne obecne w oleju z opuncji, zastosowane na skórę stymulują aktywność białek szoku termicznego (HSP), dzięki temu zwiększają zdolności komórek skóry do walki z niekorzystnymi czynnikami środowiska zewnętrznego, takimi jak: promieniowanie UV, wolne rodniki, zanieczyszczenia powietrza, szok termiczny, stres emocjonalny, metale ciężkie, chemiczne toksyny, dym papierosowy itp. Wraz z wiekiem następuje zmniejszenie aktywności i produkcji białek HSP, co z kolei wpływa na osłabienie zdolności obronnych skóry.
Olej z opuncji dzięki wysokiej zawartości substancji aktywujących białka HSP, fitosterolom oraz dodatkowo cynkowi, zwiększa odporność i pobudza naturalne procesy naprawcze skóry, dzięki temu skóra lepiej radzi sobie z nieuniknionym wpływem czynników zewnętrznych, staje się mniej podatna na podrażnienia, stany zapalne i lepiej się regeneruje.

 

Modrak abisyński
Olej abisyński
INCI: Crambe abyssinica Seed Oil

Modrak abisyński występuje w dzikiej formie na stepach Afryki Środkowej i Abisynii (Wyżyna Abisyńska.
Olej abisyński o niezwykle wysokim poziomie nienasyconego kwasu erukowego otrzymuje się z nasion tej rośliny. Ten kwas tłuszczowy stanowi ponad 50% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych wchodzący w skład oleju abisyńskiego i to właśnie kwas erukowy decyduje o dobroczynnych właściwościach tego oleju w pielęgnacji skóry.
Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry zapewnia intensywne nawilżenie nawet gdy skóra jest bardzo wysuszona i widoczne jest wiele zmarszczek. Poprawia kondycje skóry, redukuje zmarszczki. Pozostawia skórę gładszą, elastyczną i miękką w dotyku. Olej ten szybko i łatwo penetruje naskórek, co pomaga w uzupełnieniu utraconych lipidów i jednocześnie nie zostawia tłustego filmu.

 

Kawa arabska
Ekstrakt z nasion i liści kawy arabskiej
INCI: Coffea Arabica (Coffee) Leaf/Seed Extract

Kawa arabska– gatunek roślin z rodziny marzanowatych, pochodzących z Abisynii, Mozambiku i obszaru Wielkich Jezior afrykańskich
Ekstrakt z kawy z powodzeniem stosowany jest w preparatach antycellulitowych redukujących tkankę tłuszczową, przeciwstarzeniowych, antyseptycznych i oczyszczających.
Do najważniejszych składników kawy należą proteiny, polisacharydy, węglowodany, lipidy, proteiny, substancje aromatyczne oraz kofeina. Kawa jest także bogata w minerały i mikroelementy.
Ksantyny i polifenole zawarte w kawie działają na tkankę tłuszczową (cellulit), stymulują system nerwowy poprzez hamowanie enzymu fosfodiesterazy i zwiększanie poziomu komórkowego cAMP.Działanie antycellulitowe wzmagane jest także poprzez mobilizację wapnia i zwiększenie przepuszczalności błon.
Jako przeciwutleniacz wychwytuje wolne rodniki i zmniejsza ich powstawanie, chroni błony komórkowe i cytoplazmę przed utlenianiem.
Posiada również działanie antybakteryjne oraz stymuluje krążenie krwi.

 

Olejowiec gwinejski
INCI: Palm Oil Aminopropanediol Esters

nazywany również palmą olejową pochodzi z Afryki i Madagaskaru.Esencjonalny olej o pięknej barwie zawiera całe bogactwo składników odżywczych: witaminę E, zarówno nasycone jak i nienasycone kwasy tłuszczowe, alfa- oraz beta-karoten, retinol i koenzym Q 10.Obecność tych składników sprawia, że jest olejem chroniącym skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV oraz, poprzez ochronę przed wolnymi rodnikami, zapobiegającym procesom starzenia. Mieszanina estrów uzyskana z oleju stanowi płaszcz lipidowy, który ochrania naszą skórę przed szkodliwym czynnikami i utratą wody.

Powrót

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem