"poprzez baldachim cichy tchnąc woń swoją:
- tak się przed stębnowanym liściem zwiera gwiazd wyrazistość z jedwabistym gromem
i miesza tak, że prawie się zaciera, ciszę z wanilią oraz z cynamonem."

Rainer Maria Rilke

ILUA Amazonia, Rio Maniqui, maj 2011

Maurycja winodajna

Olej buriti

INCI: Mauritia Flexuosa Fruit Oil

Wyjątkowy olej buriti pozyskiwany jest z miąższu owoców palmy (Mauritia vinifera ), rosnącej tylko w deszczowych, dzikich lasach Amazonii. Organiczy olej buriti to aktywny antyoksydant i żródło karotenoidów. Tradycyjnie używany przez mieszkańców Brazylii jako wszelakie remedium na problemy skórne w tym także poparzenia słoneczne. Posiada charakterystyczny rubinowy kolor i intensywny zapach. Pobudza produkcję kolagenu i elastyny, nawilża skórę i redukuje zmarszczki. Pomaga spowolnić procesy starzenia się skóry. Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i jest ważnym źródłem karotenoidów odpowiedzialnych za pobór tlenu. Beta-karoten (którego buriti zawiera 5 razy więcej niż marchew) jest prowitaminą A, która zwalcza wolne rodniki, chroni skórę przed uszkodzeniem i promieniami UV. Jako latynoski sprzymierzeniec skóry dojrzałęj poprawia jej elastyczność i wzmacnia strukturę. Może być stosowany do skóry atopowej.

 

Kakaowiec wielkokwiatowy

Masło cupuacu

INCI: Theobroma grandiflorum (Cupuacu) Butter

Masło Cupuacu uzyskane w wyniku tłoczenia na zimno nasion drzewa Theobroma grandiflorum rosnącego w lasach deszczowych Amazonii, na terenie Peru i Brazylii.
Masło to charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością frakcji niezmydlającej w postaci fitosteroli (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol), witaminy E oraz kapitalną zdolnością do wchłaniania wody (min. 200%). Fitosterole wpływają na skórę zmiękczająco, poprawiają jej elastyczność oraz działają przeciwzapalnie i regenerująco.
Masło Cupuacu jest doskonałym emolientem o silnych i długotrwałych właściwościach nawilżających, łagodzących (zmniejsza zaczerwienienia), wygładzających, zmiękczających oraz rewitalizujących suchą i zniszczoną skórę.Jest zaliczane do naturalnych filtrów promieniochronnych chroniących skórę przed działaniem promieni UVB i opóźniających procesy jej starzenia.
Masło Cupuacu nie ma działania alergizującego, może być aplikowane bezpośrednio na wszystkie obszary skóry (topi się w temperaturze ciała), łącznie z okolicą oczu, wykazuje duże powinowactwo do warstw lipidowych naskórka i wspomaga ich ochronne działanie oraz wzmacnia cement międzykomórkowy.
Masło ma lekko orzechowy, przyjemny aromat oraz doskonale wchłania się w skórę, nie pozostawiając uczucia tłustości.

 

Palma Astrocaryum murumuru

Masło murumuru

INCI: Astrocarya murumuru seed butter

Masło murumuru pozyskiwane jest z nasion dziko rosnącej palmy Astrocaryum murumuru w rejonach Amazonii, tłoczone na zimno doskonale poprawia nawilżenie, wygładza skórę i poprawia jej elastyczność. Masło murumuru posiada unikalny skład kwasów tłuszczowych. Jest bogatym źródłem kwasów nienasyconych tj. kwasu oleinowego 12,56%, i linolowego 2,87%. Z tego powodu jest doskonałym środkiem zmiękczającym, zapobiegającym wysuszeniu skóry. Jest skutecznym naturalnym emolientem. Nie tylko natłuszcza, ale dodatkowo dba o to, aby skóra nie traciła swojej naturalnej wilgoci. Pozwala utrzymać prawidłową barierę hydrolipidową skóry. A ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych , w tym laurynowego 47,46% i mirystynowego 26% murumuru, działa ochronnie na skórę zabezpieczając ją przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi (mróz, słońce, wiatr). Jest również cennym źródłem witaminy A, która pełni funkcję antyoksydacyjne.

 

Atalia okazała

Olej babassu

INCI Orbignya Cohune Seed Oil

Olej wytłaczany jest z nasion palmy atalia (Attalea speciosa), zwanej przez tubylców palmą „Cohune”. To Drzewo życia Majów. Zawiera on około 70% tłuszczów i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenylowy i poli-nitoleinowy. Zmiękcza skórę, czyni ją delikatną i zabezpiecza przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych, odbudowuje warstwę lipidową skóry.

 

wanilia płaskolistna

Ekstrakt z wanilii otrzymywany w stanie nadkrytycznym CO2

INCI: Vanilla Planifolia CO2 Extract

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia Andrews) – gatunek pnącza z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Występuje w stanie dzikim w lasach tropikalnych w Ameryce Południowej i Środkowej. W królestwie Azteków kwiatami tego gatunku płacono niegdyś podatki. Dla Europy wanilię odkryli w XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy. Zostali poczęstowani przez Azteków napojem zwanym Tlilxochitl. Była to czekolada, w której maczano laski wanilii. Przepis na ów napój, wraz z zapasami wanilii, popłynął do Hiszpanii, skąd szybko rozprzestrzenił się na cały kontynent. Nazwy vaynilla (mały strączek) użył jako pierwszy w 1658 roku przyrodnik Willem Piso. Ale dopiero od roku 1703 rozpowszechniona została przez duchownego, ojca Charles'a Plumiera, nazwa la vanille (franc.), czyli wanilia. Wanilia posiada właściwości nawilżające. Zawarty w surowcu olejek waniliowy działa wyrównująco, uspokajająco, odprężająco. Ekstrakt z wanilii to źródło polifenoli, działających silnie antyoksydacyjnie, antyrodnikowo i przeciwzapalnie.

 

Astrocaryum Tucuma

Masło tucuma

INCI: Astrocaryum Tucuma Seed Butter

Masło Tucuma uzyskane w wyniku tłoczenia na zimno owoców palmy Astrocaryum tucuma rosnącego w lasach deszczowych Amazonii, na terenie Brazylii.
Masło to charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych w postaci kwasów laurynowego (47-48%) i mirystynowego (21-26%).
Masło zawiera także bardzo dużo (180-330 g na 100 g masła) prowitaminy A (beta-karoten), która pod wpływem witaminy E przekształca się w skórze w witaminę A , która pomaga zachować dobrą kondycję skóry. Normalizuje grubość i strukturę warstwy rogowej naskórka co prowadzi do wzmocnienia jego funkcji ochronnej i zmniejszenia TEWL. Poprawia stan tkanki łącznej skóry właściwej, a tym samym skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna oraz zmniejsza się ilość zmarszczek.

Masło jest doskonałym emolientem o działaniu łagodzącym (zmniejsza zaczerwienienia), wygładzającym, zmiękczających oraz rewitalizującym suchą i zniszczoną skórę. Masło ma przyjemny kawowo-karmelowy aromat.

 

Sacha inchi

Olej sacha inci

INCI: Plukenetia Volubilis Seed Oil

nasiona tej magicznej rośliny w kształcie gwiazdy można odnaleźć na ceramice wydobytej z grobowców starożytnych Inków i na figurach preinkaskich cywilizacji Chimu i Moche. Wiedza o tej roślinie była starannie strzeżona i przekazywana z pokolenia na pokolenie od niepamiętnych czasów. nasiona Sacha Inchi są jednymi z najbardziej wartościowych nasion roślin oleistych, ze względu na bardzo wysoką zawartość istotnych kwasów tłuszczowych, takich jak: Omega-3 alfa-linolenowy (nawet 54%) i Omega-6 linolowy (33%) oraz protein. Zastosowanie w kosmetyce oleju Inca Inchi jest ogromne, chroni on i regeneruje skórę, odbudowuje uszkodzone tkanki, zwiększa ich elastyczność i pobudza odbudowę kolagenu. Zawiera również duże ilości witaminy A oraz E, która chroni skórę przed wolnymi rodnikami, główną przyczyną przedwczesnego jej starzenia. Przyczynia się do zmniejszenia rozwarstwienia tkanki skórnej poprzez zwiększenie mikrokrążenia krwi. Oddziałuje na dużo głębsze warstwy skóry niż wszystkie inne oleje, przynosząc skórze właściwej witaminy (A i E) i nienasycone kwasy tłuszczowe

 

Kokos właściwy

Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, "drzewo o tysiącu zastosowań" i tak jest w istocie, tylko w naszych kosmetykach używamy aż kilku substancji o różnorakim działaniu pochodzących z tej użytecznej rośliny .
INCI: Cetearyl Alcohol
- głównymi składnikami są alkohol cetylowy i alkohol stearylowy (alkohole tłuszczowe). Jest to emolient stabilizujący emulsję i nadający jej odpowiednią konsystencję. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody, przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę. Substancja konsystencjotwórcza, wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe (aplikacyjne).
INCI: Cetyl Alkohol
Alkohol cetylowy jest przeznaczony do regulacji konsystencji i twardości kremów. Działa również jako składnik wygładzający skórę. Sprawia, że preparat dobrze się rozprowadza i wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu
INCI: Caprylic/Capric Triglyceride
Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczjąca i ułatwiająca rozpuszczanie.
INCI: Sucrose laurate
kombinacja cukru i roślinnego kwasu laurylowego. łagodna substancja powierzchniowo czynna.
INCI: Heptyl Glucoside
solubilizator typu: olej/woda
INCI: Isostearyl Isostearate
emolient "suchy", zmiękcza i wygładza skórę; wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków - ułatwia rozsmarowywalność kosmetyku i zmniejsza jego lepienie i tłustość.
INCI: Cetearyl Glucoside
Emulgator poprawiający konsystencję, wpływa na lepsze nawilżenie skóry; Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych. Zmniejsza ewentualne działanie drażniące innych substancji powierzchniowo czynnych
INCI: Glyceryl Stearate
emolient "tłusty", zmiękcza i wygładza skórę, tworzy na jej powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody; w kosmetykach pełni rolę emulgatora oraz stabilizatora emulsji.
INCI: Glycerin
To jedna z najstarszych substancji wykorzystywanych do nawilżenia skóry. Gliceryna ma doskonałe właściwości łagodzące, idealnie nawilża przesuszony naskórek skłonny do pęknięć i nieprawidłowego rogowacenia, pozostawiając uczycie gładkości i miękkości;

 

Orzesznica wyniosła
Olej z orzecha brazylijskiego
INCI: Bertholletia excelsa seed oil

Orzesznica wyniosła, bertolecja, orzech brazylijski to gatunek drzewa z rodziny czaszniowatych. W stanie dzikim występuje w tropikalnych lasach górnego dorzecza Amazonki: przede wszystkim w Boliwii.
Olej z orzechów brazylijskich zawiera w ponad 75% nienasycone kwasy tłuszczowe (palmitooleinowy, oleinowy, linolenowy). Kwasy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie skóry, pomagają walczyć z niedoskonałościami i problemami skórnymi, poprawiają skład cementu międzykomórkowego oraz sebum, które w głównej mierze decydują o dobrym nawilżeniu skóry.
Olej z orzecha brazylijskiego zawiera cenne fitosterole (sistosterol) oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E. Olej bogaty jest w pierwiastki: magnez, który korzystnie wpływa na naczynia krwionośne i ukrwienie skóry zaś jego niedobór powoduje szybsze starzenie się skóry oraz selen pierwiastek posiadający silne właściwości antyoskydacyjne i przeciwzapalne.
Ze względu na szczególnie skuteczne działanie przeciw wolnym rodnikom olej z orzecha brazylijskiego polecany jest w produktach anti-aging do pielęgnacji cery dojrzałej, zniszczonej, potrzebującej szybkiej odnowy.


Tonkowiec wonny
Olej tonka
INCI: Dipteryx odorata seed oil

Dipteryx odorata to drzewo wysokości około dwudziestu metrów, występujące w stanie naturalnym i w uprawie w Ameryce Południowej, głównie w Wenezueli, Gujanie i Brazyli.
W farmacji tonka stosowana jest ze względu na wysoką zawartość kumaryny, w kosmetyce za swój niesamowity zapach, zapach wilgotnej, letniej łąki, połączony z ciepłą wonią wanilii i karmelu (niektórzy wyczuwają również zapach goździków, gorzkich migdałów, cynamonu, wędzonych śliwek) z domieszką tajemnicy pochodzącej jakby z samego serca Ziemi. Ulubiony zapach niosący zapowiedź czegoś ekscytującego.
Tonka uznawana jest za atrybut magiczny. Noszona w portfelu pomnaża jego zasoby (przez pewien czas służyła nawet jako środek płatniczy w niektórych krajach Ameryki Południowej), a wyrzucona wraz z wypowiedzianym życzeniem do rzeki ma przynieść jego spełnienie!
Surowiec którego używamy to olej otrzymany w wyniku macerowania orzechów Tonki (Cumaru) w oleju z orzechów brazylijskich (Castanha do Pará).

 

Tuberoza bulwiasta
Ekstrakt z kwiatów tuberozy
INCI: Polianthes Tuberosa Extract

Tuberoza bulwiasta to roślina z rodziny agawowatych pochodząca z Meksyku.
To interesujący kwiat, który zachwyca niebywałym pięknem a olejek zawarty w ekstrakcie- silnym zapachem, przypominającym zarówno jaśmin, konwalię, gardenię jak i kwiaty cytrusów.

 

Kukurydza
Maltodekstryna
INCI: Maltodextrin

Kukurydza (Zea) – rodzaj roślin należący do rodziny wiechlinowatych. Występuje naturalnie w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui.
Ze skrobi kukurydzianej otrzymuje się maltodekstrynę, naturalny cukier mający działanie kondycjonujące i odżywcze dla skóry a w naszych kosmetykach poprawia konsystencję emulsji.

 

Yacon
Sok z korzenia yaconu
INCI: Polymnia sonchifolia root juice
INCI: Alpha-glucan oligosaccharide

Znana od tysięcy lat roślina z Andów, była uprawiana już przez Inków dla jej smacznych bulw służących jako energetyczne pożywienie. Spożywanie Yaconu łączone jest w niektórych częściach Peru ze szczególnymi rytuałami religijnymi i kulturowymi.
Bardzo wcześnie odkryto dobroczynne właściwości Yaconu, który zawiera ok. 20 różnych cennych aminokwasów, błonnik, potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor, karoten, magnez, witaminy A, B1, B2, C oraz enzymy. Sok z korzenia Polymnia Sonchifolia zawierając ogromną ilość fruktooligosacharydów (FOS) jest źródłem probiotyków czyli substancji stymulujących rozwój korzystnej dla człowieka flory bakteryjnej, przez utrzymanie odpowiednich warunków dla jej rozwoju. Prebiotyki zapobiegają równocześnie namnażaniu się flory patogennej, chorobotwórczej. Poza tym ma działanie antyoksydacyjne, opóźnia proces starzenia się skóry.
Alpha-glukan oligosaccharide zapewnia ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i drażniącymi.

 

Powrót

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem