"W oliwnym gaju, gdzie pachną jaśminy,
perłowe lilie i szkarłatne róże,
nad cichym morzem barwy złotosinej
od słońca, co się paliło w lazurze,
dzieło od bogów natchnionego dłuta,
Afrodis stała z marmuru wykuta."

Kazimierz Przerwa-Tetmajer

ILUA Gaj oliwny, Grescja, wrzesień 2013

Przywrotnik pospolity

Ekstrakt z przywrotnika pospolitego

INCI: Alchemilla Vulgaris (Lady‘s Mantle) Extract

U Germanów ziele to było poświęcone bogini o imieniu Frigga i już wtedy używano go w dolegliwościach kobiecych. Wraz z nastaniem chrześcijaństwa przywrotnik stał się zielem Panny Marii.
W dawnych wiekach przypisywano mu nadzwyczajne właściwości. Alchemicy zbierali znajdującą sie na jego liściach rosę, wierząc silnie, iż przyniesie ona im rozwiązanie problemu kamienia filozoficznego.
Dzięki obecności flawonoidów hamujących elastazę, ekstrakt z przywrotnika masilne działanie ujędrniające. Zawiera również saponiny,kwasy organiczne (elagowy, salicylowy),n-dotriakontan oraz żywice,sole mineralne,związki cukrowe, dzięki którym korzystnie działa na skórę szarą, zmęczoną, z oznakami starzenia się, ma działanie przeciwzapalne, pomaga usuwać plamy, a także piegi i zmarszczki.

 

Malina zwyczajna

Olej malinowy

INCI:Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil

Malina (Rubus Idaeus) - Roślina ta znana jest od czasów starożytnych, a jej nazwa łacińska Rubus Idaeus, odnosi sie do czerwonego koloru (Rubus) oraz góry Ida na Krecie, gdzie po dziś dzień można spotkać maliny. Owoce jagodowe, do których należy malina, są cenione przede wszystkim za bogactwo składników o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią komórki i materiał genetyczny (DNA) skóry przed działaniem wolnych rodników, będących jedną z przyczyn przedwczesnego starzenia i niszczenia skóry. Olej z pestek malin jest zaliczany do tzw. bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). NNKT, zwłaszcza kwas linolowy i alfa-linolenowy, stanowią główny składnik płaszcza lipidowego skóry. Olej z pestek malin to również bogate źródło witaminy E w postaci alfa-tokoferolu i bardziej unikalnego gamma-tokoferolu. Forma gamma-tokoferolu, chroni dodatkowo przed bardzo reaktywną formą rodnika, zwaną nadtlenoazotynem, z którym nie radzi sobie popularny alfa-tokoferol. Witamina E w naturalnej formie aplikowana zewnętrznie, wnika głęboko w skórę, chroniąc przed stresem oksydacyjnym składniki tłuszczowe skóry. Zapobiega fotostarzeniu skóry powodowanemu niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Działa regenerująco, nawilżająco, przeciwzapalnie oraz sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia posłonecznego. Stosowana na skórę wspomaga ochronę przeciw promieniowaniu UV oraz podwyższa wartość faktora SPF. Gamma-tokoferol zapobiega także tworzeniu przebarwień. Oprócz witaminy E, olej malinowy zawiera także inne silne przeciwutleniacze, jak karotenoidy oraz flawonoidy, w tym elagotaniny, będące prekursorem kwasu elagowego, składnika o intensywnym działaniu przeciwrodnikowym oraz chroniącym DNA komórek, a także posiadającym własności antybakteryjne i antyseptyczne.

 

Migdałowiec pospolity

Olej ze słodkich migdałów

INCI: Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond) Oil

migdałowiec zwyczajny, śliwa migdał (Amygdalus communis L.) – to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji Środkowej i Mniejszej. Olej ze słodkich migdałów jest środkiem wyjątkowo delikatnym i nadaje się do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków. Szczególnie polecany do skóry suchej i starzejącej się. Odmładza skórę i nadaje jej ładny wygląd. Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy: A, B1, B2, B6, D i E. To bardzo dobry emolient- wygładza skórę. Ma wysokie zdolności nawilżania skóry, odżywia, łagodzi podrażnienia skórne, uelastycznia, a przy tym nie uczula, nie wywołuje alergii.

 

Granatowiec właściwy

Ekstrakt z granatu otrzymywany w stanie nadkrytycznym CO2

INCI: Punica Granatum (Pomegranate) Seed CO2 Extract

Granatowiec właściwy (Punica Granatum) - to krzew porastający ciepłe rejony Indii i krajów Morza Śródziemnego, znany i uprawiany już za czasów starożytnych, gdzie uchodził za symbol płodności i miłości. Ekstrakt z granatu zastosowany zewnęrznie na skórę działa wielopoziomowo dzięki bogactwu zawartości w postaci kwasu punikowego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( kwas linolowy, kwas oleinowy), witaminy E (alfa i gamma tokoferol), skwalanu, fitosteroli i polifenoli (kwas elagowy, punicyna, izokwercytyna) :
- wykazuje działanie regenerujące i reperujące zniszczenia skóry
- nawilża i odżywia
- chroni przed wolnymi rodnikami, powodującymi przedwczesne starzenie skóry
- poprawia koloryt skóry.
- pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, wzmacniając ochronę skóry przed słońcem, zarówno na poziomie promieniowania UVA i UVB.
- działa przeciwzapalnie, sprzyja gojeniu drobnych uszkodzeń skóry i łagodzi.
- zmniejsza obrzęki
- stymuluje do działania fibroblasty, czyli komórki skóry odpowiedzialne za produkcję kolagenu i elastyny. Zwiększa elastyczność i jędrność skóry, zmniejsza drobne zmarszczki powierzchniowe oraz przyczynia się do pogrubienia naskórka.

 

Xanthomonas campestris

Guma ksantanowa

INCI: Xanthan gum

(łac. gummi xanthani) – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Otrzymuje się ją poprzez fermentację węglowodanów przez bakterie Xanthomonas campestris. Guma ksantanowa jest naturalnym emulgatorem i zagęszczaczem.

 

Blakeslea trispora

Witamina E

INCI: Tocopherol

Witamina E otrzymywana zazwyczaj z olejów roślinnych ale również w wyniku fermentacji grzyba Blakeslea trispora. Silny antyoksydant, działa przeciwstarzeniowo.

 

Pszenica

Prowitamina B5

INCI: Panthenol

Pszenica jest najstarszym zbożem chlebowym uprawianym od co najmniej 6 tysięcy lat pochodzącym z południowej i środkowej Azji. Zarodki ziarna pszenicy zawierają w dużej ilości witaminy, zwłaszcza z grupy B , witaminę A, D i E oraz błonnik, fosfolipidy (lecytyna) i fitosterole . D-pantenol (D-panthenol) jest prowitaminą B5. Bardzo łatwo wnika w głąb skóry, przenika naskórek, gromadzi się w skórze właściwej i zmienia się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy.
D-pantenol działa na skórę leczniczo -przyspiesza podział komórkowy komórek skóry, działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skórę.

 

Oliwka europejska

to wiecznie zielone drzewo obszaru śródziemnomorskiego znane z długowieczności mogące osiągać wiek do 1000 lat. Posiada nieocenione zasługi dla kosmetyki naturalnej- i to nie tylko z powodu samej oliwy z oliwek ale przede wszystkim całej gamy wyizolowanych substancji bez, których trudno dziś sobie wyobrazić wytwarzanie ekskluzywnych kosmetyków.
INCI: Stearyl olivate
mdodyfikator sensoryki , w kontakcie ze skórą pozostawia delikatne jedwabiste uczucie. Ten roślinny ester zwiększa poziom naturalnego nawilżenia skóry
INCI: Sorbitan Olivate
INCI: Glyceryl Oleate
INCI: Cetearyl Olivate
INCI: Polyglyceryl_3-Polyricinolate
INCI: Olea Europaea Oil Unsaponifiables (Niezmydlone Frakcje Olejowe z Oliwy z Oliwek)
Unikalne naturalne emulgatory ,zmniejszające utratę wody w skórze, mają silne działanie nawilżające, są hipoalergiczne.

 

Arbuz

Ekstrakt z arbuza

INCI: Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Extract

Arbuz zwyczajny, nazywany także kawonem (Citrullus lanatus) – gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Wywodzi się z Afryki. Ma słodkawy, przyjemny, orzeźwiający smak, do czego przyczynia się zawartość kwasu jabłkowego i cytrynowego. Wykazuje właściwości wzmacniające naturalne mechanizmy obronne organizmu do walki z wolnymi rodnikami. Chroni ważne składniki komórki przed działaniem promieni UV i zmniejsza ryzyko wystąpienia rumienia po nadmiernej ekspozycji na słońce.
Ekstrakt jest doskonałym składnikiem kosmetyków o działaniu zmiękczającym, nawilżającym, przeciwzmarszczkowym, tonizującym i ściągającym. Pomaga także przy leczeniu stanów zapalnych skóry.

 

Śliwa domowa

Olej z pestek śliwy

INCI: Prunus Domestica (Plum) Seed Oil

drzewo z rodziny różowatych pochodzi z Azji ale nam znane jest bardziej z rodzimych, przydomowych ogrodów jako "śliwka węgierka". Olej z pestek śliwy o sentymentalnym, marcepanowym zapachu nawilża, uelastycznia i odżywia, skutecznie wnika w skórę nie pozostawiając tłustych pozostałości. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-9 i Omega-6 (kwas oleinowy, kwas linolowy), witamina E (alfa i gamma tokoferol), witamina A (beta-karoten), sterole (beta-sitosterol, avenasterol). Obecność kwasu linolowego powoduje regulację pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników. Olej śliwkowy jest również bogaty w witaminę E, która pełni funkcję antyoksydanta, zwalczającego wolne rodniki chroniąc strukturę skóry przed czynnikami zewnętrznymi. Dzięki zawartości fitosteroli roślinnych wykazuje również działanie gojące, łagodzące oraz nawilżające. Fitosterole wpływają także na poprawę elastyczności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe.

 

Pomarańcza bergamota

Ekstrakt z owoców pomarańczy bergamota

INCI: Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Extract

jest gatunkiem rośliny z rodziny rutowatych.
nazwa rośliny pochodzi od włoskiego miasta Bergamo w Lombardii gdzie olejek z tego wonnego drzewka wytwarzano od wieków zaś sama roślina pochodzi prawdopodobnie z Indii.
Obecnie jest uprawiana we Francji, Turcji, na Wybrzeżu Kości Słoniowej i oczywiście we Włoszech na Wybrzeżu Morza Jońskiego.
Ekstrakt zawiera całą gamę witamin- C, B1, B2, prowitaminę A, biotynę, kwas foliowy, ryboflawinę i niacynę, minerały, kwasy organiczne, flawonoidy i olejek eteryczny.
Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe i odżywcze.
Witamina C walczy skutecznie z wolnymi rodnikami, stymuluje syntezę kolagenu poprawiając elastyczność skóry i spłycając drobne zmarszczki. Kwas cytrynowy poprzez rozluźnienie wiązań korneocytów redukuje nadmierne rogowacenie warstwy rogowej naskórka. Kwas foliowy poprawia koloryt skóry i opóźnia procesy jej starzenia. Składniki zawarte w olejku nadają ekstraktowi przyjemny, świeży zapach. Flawonoidy naringina i hesperydyna wykazują właściwości antyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwwysiękowe. Zapobiegają powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników oraz spowalniają utlenianie witaminy C i tym samym przedłużają jej działanie. Flawonoid tangeretyna działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczno.

 

Jabłoń

Ekstrakt z owoców jabłoni

INCI: Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract

Jabłoń to rodzaj roślin wieloletnich należący do rodziny różowatych. Występuje powszechnie w strefie klimatów umiarkowanych- pochodzi z Kaukazu, Azji Środkowej i Chin.
Ekstrakt zawiera kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chlorogenowy) i polifenole: flawonoidy (kwercetyna, kempferol) oraz antocjany.
Dzięki kwasom organicznym ekstrakt z jabłka polecany jest do kosmetyków o działaniu nawilżającym, złuszczającym i wygładzającym skórę Związki fenolowe i witamina C odpowiadają za działanie przeciwutleniające. Ekstrakt łagodzi podrażnienia wywołane promieniowaniem słonecznym.

 

Rozmaryn lekarski

Ekstrakt z liści rozmarynu

INCI: Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract

Rozmaryn lekarski– gatunek krzewu o aromatycznych liściach, należący do rodziny jasnotowatych. Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego.
Nazwa rośliny pochodzi od łacińskich słów ros - rosa i marinus - morski. Rzymianie nazywali rozmaryn kwiatem morza. Dla marynarzy był zwiastunem lądu, bo jego zapach można było wyczuć na morzu wcześniej niż dostrzec brzeg. Był również głównym składnikiem pierwszych w średniowieczu perfumów, nazwanych "Wodą Królowej Węgier", na cześć węgierskiej królowej Elżbiety, która zażywała kąpieli w rozmarynie i dożyła późnej starości podziwiana za doskonałe zdrowie i urodę.
Dzięki obecności kwasu karnozowego i karnozolu - diterpenów trójcyklicznych występujących wyłącznie w rozmarynie ekstrakt jest silnym przeciwutleniaczem.
Ponadto, dzięki obecności związków terpenowych (karnozol, kwas karnozolowy, rozmanol, kwas rozmanolowy, difenol rozmarynowy czy kwas ursolowy), wykazuje działanie pobudzające krążenie, jest więc bardzo dobrym i wspomagającym dodatkiem do preparatów anty-cellulit. Zawarty w rozmarynie kwas ursolowy i kwas oleanowy wykazują pozytywny wpływ na barierę ochronną skóry i ograniczają przeznaskórkową utratę wody, a także stymulują rozwój kolagenu.

 

Cyprys wiecznie zielony

Ekstrakt z nasion cyprysa

INCI: Cupressus Sempervirens Seed Extract

Cyprys wiecznie zielony– gatunek iglastego drzewa z rodziny cyprysowatych. Pochodzi ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.
W kosmetyce polecany jest szczególnie dla cery tłustej, starzejącej się oraz naczyniowej. Regulując gospodarkę płynami oraz poprawiając krążenie krwi wspomaga walkę z cellulitem, łagodzi podrażnienia i zapobiega powstawaniu obrzęków.
Olejek eteryczny zawarty w ekstrakcie zawiera alfa-pinen, fenchen, karen, p-cymen, terpinen-4-ol, alfa-terpineol, kadinen, cedrol- składniki, które w kompozycjach zapachowych nadają odświeżającą, balsamiczno-ambrową, zielona nutę.

 

Lawenda

Ekstrakt z kwiatów i liści lawendy

INCI: Lavendula Angustifolia (Lavender) Flower /Leaf/ Stem Extract

roślina z rodziny jasnotowatych, pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego gdzie występuje w stanie naturalnym na wapiennych, suchych wzgórzach. Słowo „lawenda” pochodzi od łacińskiego czasownika „lavare”- czyścić a roślina znana była już Rzymianom którzy używali jej do kąpieli i prania.
Lawenda dostarcza najszlachetniejszego olejku poszukiwanego do produkcji perfum. Jednak by uzyskać jeden litr esencji potrzeba aż stu trzydziestu kilogramów kwiatów. Głównymi składnikami olejku są:
linalol , antranilan linalilu, α-terpineol , terpinen-4-ol , lawandulol , octan geraniolu i tlenek kariofylenu.
Wyciąg z kwiatów lawendy bogaty w olejek eteryczny korzystnie wpływa na ukrwienie i przepływ limfy, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, przyspiesza regenerację naskórka a także częściowo chroni skórę przed bakteriami i grzybami. Działa odmładzająco na skórę i zmniejsza zmarszczki. Jest polecany do każdego rodzaju skóry, a szczególnie do skóry zniszczonej.

 


Winorośl właściwa

Ekstrakt z owoców winogron

INCI: Vitis Vinifera (Grape) Fruit Extract

Winorośl właściwa nazywana także latoroślą winną pochodzi z basenu Morza Śródziemnego.
Ekstrakt z wysoką zawartością biologicznie aktywnych flawonoidów - oligomerycznych proantycyjanidyn (OPC), stanowi źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Wykazują także silną aktywność hamującą wobec kolagenazy, elastazy, hialuronidazy i ß-glukuronidazy, wszystkich enzymów związanych z degradacją kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego, a tym samym chroni skórę przed utratą jędrności i przedwczesnymi zmarszczkami.
Ekstrakt działa również wzmacniająco na naczynia krwionośne - skutecznie pielęgnuje cerę naczynkową oraz poprawia mikrokrążenie krwi w komórkach skóry.

 


Melon

Ekstrakt z owoców melona

INCI: Cucumis Melo Cantalupensis Fruit Extract

melon– gatunek ogórka należący do rodziny roślin dyniowatych. Owoc był znany już starożytnym Grekom i Rzymianom. Ekstrakt z melona posiada dobroczynne właściwości odżywcze i nawilżające skórę. Nadaje jej miękkość i delikatność. Zawiera sporo karotenu, który wspomaga produkcję witaminy A. Witamina A wykazuje znakomite właściwości przeciwutleniające oraz odmładzające. Skutecznie pomaga organizmowi zwalczyć wolne rodniki. Dzięki właściwościom złuszczającym melon sprawia, że skóra staje się gładka, sprężysta i miękka.
w kuchni wraz z szynką parmeńską stanowi nierozłączny duet- w naszych kosmetykach w duecie z ekstraktem z wanilii tworzy unikalną kompozycję zapachową.

 

Wierzba biała

Ekstrakt z wierzby białej

INCI: Salix alba (Willow) Bark Extract

Wierzba biała to gatunek drzewa należący do rodziny wierzbowatych. Rodzimym obszarem jej występowania jest Europa, Azja i Afryka Północna (Algieria, Maroko).
Ekstrakt z kory białej wierzby jest źródłem naturalnego kwasu salicylowego, zaliczanego do grupy kwasów BHA. Wykazuje działanie złuszczające i oczyszczające, dzięki czemu skóra jest gładka i rozjaśniona.
Główne składniki aktywne ekstraktu to związki fenolowe - salicyna, salikortyna, salirepozyd, populina, salidrozyd, 3-O-cynamoilosalicyna, flawonoidy, taniny i katechiny oraz minerały. Najważniejszym z nich jest glikozyd fenolowy – salicyna.
Salicyna ma silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i ściągające.
Ekstrakt z białej wierzby wykazuje wiele własności korzystnych w pielęgnacji skóry - stymuluje podziały i wzrost jej komórek, poprawia wygląd fotostarzejącej się skóry, ma doskonałe właściwości ściągające.
Pobudza krążenie w skórze, dzięki czemu jest ona lepiej dotleniona i ma zdrowszy, jaśniejszy koloryt.
Aktywność mikrobiologiczna przeciwko P. acnes powoduje, że doskonale nadaje się jako dodatek do wszystkich produktów pielęgnujących skórę trądzikową.
Działa antybakteryjnie, łagodnie przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antywirusowo. Łagodzi podrażnienia.

 

Morszczyn

Ekstrakt z morszczynu

INCI: Fucus Vesiculosus Extract

glon należący do brunatnic występuje w wodach przybrzeżnych północnego Atlantyku i Oceanu Arktycznego oraz ich mórz, zarówno po stronie amerykańskiej, jak i afrykańsko-europejskiej (m.in. w Bałtyku i Morzu Białym.
Morszczyn zawiera w swoim składzie kompleks lipidów, glikolipidów i fosfolipidów (triacyloglicerole, fosfatydylocholinę, kwas fosfatydowy) oraz naturalne tokoferole i karotenoidy (np. fukoksantynę). Zawarte w ekstrakcie polifenole charakteryzują się działaniem przeciwrodnikowym. Fukoidyna i laminaryna poprawiają mikro-krążenie krwi, ułatwiają przemianę materii (przyśpieszają spalanie tłuszczy).
Karotenoidy odpowiedzialne są za działanie przeciwutleniające. Fukoksantyna działała synergicznie z witaminą E w kontekście aktywności przeciwutleniającej.
To doskonały ekstrakt antycellulitowy, regenerujący i rewitalizujący.

 

Marchew zwyczajna
Olej z nasion marchwi
INCI: Daucus Carota Sativa (Carrot) Seed Oil

gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki.
W tym cennym olejku znajdują się witaminy A, B, C, D, E, P oraz duże źródło beta karotenu. Witamina A zapobiega starzeniu się skóry, przyspiesza proces odbudowy nowych komórek, nadaje elastyczność i gładkość skórze. Witamina B odpowiedzialna jest za oddychanie skóry. Witamina D to składnik ochronny naszej skóry wzmacnia ją równocześnie przyśpiesza przemianę materii, nadaje skórze jedwabisty dotyk i elastyczność.
Witamina E działa dobroczynnie w walce ze starzeniem się skóry, neutralizuje wolne rodniki, zapobiega utracie wody w komórkach. Witamina C wspomaga efektywność działania witaminy E chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych.

 

Powrót

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem