"Ten dzień deszczowy
nagle za furtką przeszły
kwiaty irysu"

Shintoku (1686)

ILUA Himalaje, Nepal, listopad 2011

Damarzyk illipe

Masło illipe

INCI: Shorea Stenoptera Butter

Masło otrzymywane jest z orzechów drzewa illipe (Shorea Stenoptera), występującego w rejonie Azji Południowo-Wschodniej i Boreno. Dajakowie, Strażnicy lasu, rdzenni mieszkańcy Borneo od wielu wieków wyrabiali masło z orzechów illipe do celów leczniczych i kosmetycznych. Masło to ma bardzo podobny charakter do masła kakaowego, ma wyższą temperaturę topnienia, ale topi się w zetknięciu ze skórą. Masło illipe posiada doskonałe właściwości nawilżające i przywracające sprężystość skóry, dlatego jest idealne dla skóry suchej i dojrzałej. Zawiera kwasy palmitynowy, stearynowy i oleinowy .

 

Garcinia Indica

Masło kokum

INCI: Garcinia Indica (Kokum) Seed Butter

Masło pochodzi z drzewa z rodziny kluzjowatych (Clusiaceae Lindl.) rosnącego na zachodnim wybrzeżu Indii. Masło kokumowe jest bogate w witaminę E i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zawiera 40-50% kwasu oleinowego, 5-8% palmitynowego, 2-4% linolowego, 40-45% stearynowego. Bardzo dobrze się wchłania, nie zatyka porów. Masło posiada doskonałe właściwości zmiękczające, w Indiach jest tradycyjnie używane dla zmiękczenia i uelastycznienia skóry.

 

Wąkrota azjatycka

Komórki macierzyste Centella asiatica

INCI: Glycerin, Aqua, Centella Asiatica meristem cell culture, Hydrolyzed Glycosaminoglycans

Wąkrota azjatycka (Centella asiatica) zwana tygrysim pazurem , zielem tygrysa lub Gotu Colą jest dobrze znana i wykorzystywana od tysięcy lat. w Ajurwedzie - indyjskiej medycynie naturalnej przypisuje się jej szerokie spektrum zastosowań. Uważana jest za ziele długowieczności posiadające właściwości odmładzające. Zawiera ona duże ilości pentacyklicznych saponin triterpenowych ( azjatykozyd, madekasozyd, centellozyd). Wśród innych składników występują: monoterpeny, seskwiterpeny, związki poliacetylenowe, fitosterole, flawonoidy oraz cukry (glukoza i ramnoza). Ponadto roślina jest bogata w witaminy: A, C, K, E, oraz duże ilości magnezu. Komórki macierzyste z Centella Asiatica działają na skórę modyfikując jej strukturę na wielu poziomach. Głównie dzięki zawartości dużej ilości pentacyklicznych saponin triterpenowych wąkrota azjatycka pobudza fibroblasty w skórze właściwej do produkcji kolagenu i elastyny. Stymuluje także syntezę kwasu hialuronowego przyczyniając się do wzrostu zawartości wody w skórze, a tym samym jej nawilżenia. Działa antyoksydacyjnie i przyspiesza angiogenezę, czyli rozwój nowych naczyń krwionośnych. Wszystkie te właściwości powodują spłycenie zmarszczek, przyspieszenie gojenia się ran oraz wygładzenie blizn. Pobudza krążenie, działa przeciwobrzękowo i wzmacnia naczynia krwionośne skóry. Ma zbawienne działanie w walce z obrzękami i cieniami pod oczami. Posiada właściwości antybakteryjne i silnie przeciwzapalne.

 

Mango

Masło mango

INCI: Mangifera indica butter

Mango jest dużym, wiecznie zielonym drzewem. Owoce mango w Indiach - skąd pochodzą - nazywane są owocami bogów. Jego pierwsze uprawy sprzed ponad 6000 lat opisywane są w świętych księgach Sanskrytu, w legendach i hinduskim folklorze, w eposach Ramajana i Mahabharata. Kwiaty mango używane są w kulcie Saraswati - bogini nauki, sztuki i muzyki, w święto Basant Panchami przypadające na pierwszy dzień wiosny. Pyszny, aromatyczny owoc mango zawiera wiele składników pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę w postaci witamin, flawonoidów, polifenoli, minerałów i karotenoidów. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Szczególnie cenne w pielęgnacji skóry są witamina C i karotenoidy. Witamina C to jeden z najskuteczniejszych antyutleniaczy, który walczy z wolnymi rodnikami, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, a tym samym zwiększa gęstość skóry właściwej, poprawia jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe. Karotenoidy normalizują grubość i strukturę warstwy rogowej naskórka co prowadzi do wzmocnienia jego funkcji ochronnej. Poprawiają stan tkanki łącznej skóry właściwej, a tym samym skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna oraz zmniejsza się ilość zmarszczek. Karotenoidy pochłaniają nadmiar promieniowania UV, wiążą wolne rodniki i nadają skórze ładny koloryt.

 

Cytryniec chiński (schizandra)

Ekstrakt z cytryńca chińskiego otrzymywany w stanie nadkrytycznym CO2

INCI: Schizandra Sphenanthera (Schisandra) Fruit CO2 Extract

WU-WEI-ZI w tłumaczeniu: "SIŁA PIĘCIU SMAKÓW"
Swoje działanie cytryniec chiński zawdzięcza przede wszystkim substancji o nazwie schizandryna, która ma właściwości tonizujące i wzmacniające. Wyciąg z tej rośliny był stosowany już setki lat temu w Chinach – jako środek odmładzający i dodający energii. Cytryniec chiński zawiera wiele składników odżywiających organizm. Wśród nich można wymienić :
• witaminy C i E
• flawonoidy
• saponiny
• cukry
• beta-sisterole
• gomissyny A,B,C i N
• ponad 30 związków lignianowych
• kwas cytrynowy, jabłkowy i winowy
Esencjonalny ekstrakt otrzymywany w stanie nadkrytycznym to składnik odżywczy (witamina E, C, prowitamina A, biopierwiastki, głównie fosfor, potas, krzem), przeciwzapalny, pojędrniający, zmiękczający naskórek, opóźniający procesy starzenia się skóry i zapobiegający przebarwieniom oraz przeciwdziałający nierównemu kolorytowi cery. Obkurcza rozszerzone pory, uelastycznia włókna białkowe, pobudza procesy naskórnikowania (regeneracji), zapobiega zaczopowaniu i rogowaceniu ujść gruczołów łojowych i mieszków włosowych. Zmniejsza ilość zaskórników.

 

Zielona herbata

Ekstrakt botaniczny z zielonej herbaty

INCI: Camellia Sinensis Leaf Extract

pochodzi prawdopodobnie z doliny rzeki Irawadi płynącej na pograniczu Chin, Indii i Mjanmy. Ekstrakt zawiera flawonole- bardzo silne antyutleniacze międzyinymi: 3-galusan epigallokatechiny dwadzieścia razy silniejszy niż witamina C, wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne i chroni przed fotostarzeniem skóry spowodowanym promieniowaniem UVA i UVB. Nadaje produktom świeżego, przyjemnego i relaksującego zapachu.

 

Soja

Lecytyna sojowa

INCI: Lecithin

Lecytyna to substancja naturalna o wyjątkowych właściwościach emulgujących i nawilżających.

INCI: Glycin soja (Soyabean) oil

olej z ziaren soi zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy tłuszczowe, szczególnie w kwas linolowy. Działa nawilżająco, poprawia stan bariery naskórkowej. Bogaty jest również w witaminę E, chroniącą przed działaniem wolnych rodników, a także sterole i izoflawony. Izoflawony to substancje zaliczane do fitoestrogenów, wpływają na produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego w głębszych warstwach skóry, wpływają na zwężenie porów skóry, wykazują intensywne właściwości łagodzące i przeciwzapalne oraz chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie słoneczne a także poprawiają koloryt skóry.

 

Bacillus subtilis
Kwas poliglutaminowy
INCI: Sodium Polygamma- Glutamate

"Roślinny kolagen" określany również mianem rewolucji kosmetycznej ostatnich lat.
Kwas poliglutaminowy jest polimerem aminokwasu występującego w naturze w sfermentowanych nasionach soi, otrzymuje się go na drodze kontrolowanej fermentacji z użyciem szczepu bakterii Bacillus subtilis. To eksplozja nawilżenia, badania naukowe dowodzą, że kwas poliglutaminowy zatrzymuje w skórze czterokrotnie więcej wody niż znany wszystkim kwas hialuronowy.
Pyrolidonowy kwas karboksylowy (PCA), kwas mlekowy i kwas urokainowy (naturalny filtr UV) tworzą Naturalny Czynnik Nawilżający (NMF). Wiąże on silnie wodę na powierzchni skóry. Rolą NMF jest utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry. Właściwe nawodnienie warstwy rogowej spełnia trzy istotne funkcje:
- zachowuje elastyczność skóry, chroniąc ją przed uszkodzeniami,
- jest odpowiednim środowiskiem dla enzymów hydrolitycznych w procesie złuszczania skóry,
- zapewnia odpowiednie funkcje barierowe skóry.
Kwas poliglutaminowy bardzo silnie wzmacnia działanie Naturalnego Czynnika Nawilżającego (NMF).

 

Nawrot lekarski

Ekstrakt z nawrotu

INCI: Lithospermum Erythrorhizon Root Extract

wyciąg z ziela nawrotu zwany "smoczą krwią" od tysięcy lat używany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej. Stosowany zewnętrznie ma silne działanie nawilżające, przeciwbakteryjne a także poprawia kondycję skóry. W naszych produktach używamy tego ekstraktu aby nadać im pięknej, różowej barwy.

 

Kolendra siewna
Ekstrakt z nasion kolendry
INCI: Coriandrum Sativum (Coriander) Seed Extract

Kolendra siewna należy podobnie jak anyż czy kminek do rodziny selerowatych. Jako "chińska pietruszka" znana jest przede wszystkim jako nieodzowny składnik kuchni azjatyckiej.
Ekstrakt zawiera olejek eteryczny, który w połączeniu z ekstraktem z zielonej herbaty i pomarańczy bergamota tworzy subtelną, świeżą nutę zapachową. Głównymi składnikami tego olejku są aldehydy alifatyczne(dekanal i tridecen-(2)-al), alkohol monoterpenowy i linalol.


Kardamon malabarski
Ekstrakt z nasion kardamonu
INCI: Elettaria Cardamonum Seed Extract

Kardamon malabarski –zwany też kardamonem cejlońskim należy do rodziny imbirowatych. Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji.
Olejowy ekstrakt posiada właściwości przeciwbakteryjne chroniące skórę przed wzrostem różnych szkodliwych mikroorganizmów. Frakcja lotna zawartego w ekstrakcie olejku (1,8-cyneol, octan alfa-terpinylu ) ma bardzo przyjemny, korzenno-ziołowy, afrodyzjakalny zapach. Ze względu na ten zapach olejek był używany do wytwarzania pachnideł już w Starożytnym Egipcie ( i z tego samego powodu jest używany w naszych kosmetykach).

 

Goździkowiec korzenny
Ekstrakt z kwiatów goździkowca
INCI: Eugenia Capryophyllus (Clove) Flower Extract

Goździkowiec korzenny nazywany często goździkowcem lub goździkowym drzewem należy do gatunku roślin z rodziny mirtowatych. Rośnie dziko na Wyspach Maluckich ( Indonezja) i w południowej części Filipin.
Olejek obecny w ekstrakcie zawiera pochodne fenolu, tj. eugenol (do 95%), acetoeugenol (2-15%), izoeugenol oraz seskwiterpeny (α- i β-kariofilen), terpeny (α- i β-pinen i limonen).
Dzięki tym składnikom ekstrakt wykazuje działanie odstraszające owady (komary, moskity), potwierdzono również działanie antykarcinogenne i przeciwdrobnoustrojowe. Ekstrakt ma korzenny, piernikowy zapach współgrający z ekstraktem imbirowym i mandarynkowym.

 

Lilia imbirowa
Ekstrakt z kwiatów lilii imbirowej
INCI: Hedychium Spicatum Extract

roślina z rodziny imbirowatych występująca naturalnie w rejonie Himalajów. Wykorzystywana od wieków w Ajurwedzie- tradycyjnej medycynie indyjskiej jako Kapoor kachri.
Z wysuszonych kłączy w Indiach sporządza się wonne kadzidełka wykorzystując zmysłowy, orientalny zapach tej rośliny przypominający woń hiacyntów.
Ekstrakt zawiera w składzie olejek eteryczny (pinen, myrcen, p-cymen, terpenolen) mający właściwości antyseptyczne, antyrodnikowe, przeciwalergiczne i przeciwtrądzikowe.
Łagodzi stany zapalne i zmniejsza odczucie bólu, poprawia mikrokrążenie.

 

Hibiscus ketmia
Ekstrakt z kwiatów hibiskusa
INCI: Hibiscus Abelmoschus Extract

Pochodzi ze wschodnich Indii. Ketmię uprawia się dla jej pachnących nasion, zwanych ambrowym lub piżmowym ziarnem. Roztarte nasiona zawierają 0,2—0,6 % olejku lotnego bogatego w farnezol, ambretolid i estry kwasu octowego. Od dawna olejek ten używany jest jako środek do perfumowania produktów kosmetycznych. Poza tym składniki zawarte w olejku przyczyniają się do utrzymania na wysokim poziomie FGF-2 ( czynnika wzrostu fibroblastów).
Fibroblasty są komórkami zlokalizowanymi w skórze właściwej i odpowiedzialne są za syntezę składników macierzy pozakomórkowej takich jak kolagen czy elastyna.

 

Jaśmin lekarski
Ekstrakt z kwiatów i liści jaśminu
INCI: Jasminum Officinale (Jasmine) Flower/ Leaf Extract

Jaśmin lekarski zwany również dzielżaminem lekarskim to gatunek rośliny z rodziny oliwkowatych, pochodzącej z Azji, z obszarów od Iranu po Chiny.
Nazwa jaśmin wywodzi się z arabskiego słowa yasmine, oznaczającego prezent od boga.
Ekstrakt z kwiatu jaśminu posiada kojący, odprężający zapach. W Indonezji olejek jaśminowy symbolizuje czystość i wieczną miłość. Często używany jest w ceremonii zaślubin i nocy poślubnej.
Ale nie tylko ze względu na zmysłowy zapach ekstrakt znalazł zastosowanie w kosmetyce - doceniono również jego własności łagodzące i przeciwzapalne w przypadku podrażnień skóry, anstyseptyczne i antybakteryjne, regenerujące, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe. Ekstrakt doskonale zmiękcza skórę pozostawiając ją aksamitnie gładką, wzmacnia włókna kolagenowe i równocześnie redukuje drobne zmarszczki, poprawia strukturę skóry, Uszczelnia barierę lipidową i nawilża nie tylko naskórek ale i głębsze warstwy skóry właściwej
Za właściwości ekstraktu odpowiadają związki biologicznie czynne:
- Naturalne substancje aromatyczne, będące składowymi olejku eterycznego (Benzyl acetate, Jasmone, Methyl-jasmonate, Indole, Linalol) - za charakterystyczny zapach jaśminu.
- Taniny i flawonoidy - za działanie antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe i antyseptyczne.
- Terpeny, alkaloidy, żywice - za antybakteryjne, przeciwzapalne i łagodzące.

 

Pomarańcza gorzka
Ekstrakt z owoców pomarańczy gorzkiej

Ekstrakt z pestek pomarańczy
INCI: Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract

INCI: Citrus Aurantium Dulcis (orange) Peel Extract

pochodzi z Chin. Skład jej ekstraktu jest podobny do ekstraktu z pomarańczy bergamoty zatem jego właściwości kosmetyczne to działanie:
- antyoksydacyjnie
- aktywujące procesy regeneracji i odnowy skóry;
- nawilżające i zwiększające elastyczność i jędrność skóry;
- odżywiające i rewitalizujące skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się;
- ściągające i zmniejszające pory;
- wspomagające gojenie trądzikowych stanów zapalnych;
- rozjaśniające koloryt skóry, rozjaśniające przebarwienia posłoneczne i pozapalne;

 

Bananowiec zwyczajny
Ekstrakt z owoców bananowca
INCI: Musa Sapientum (Banana) Fruit Extract

Banan zwyczajny zwany też muzą czy rajską figą pochodzi z południowo-wschodniej Azji, skąd jego odmiany rozprzestrzeniły się na subtropikalne tereny całego świata. Słowo „banan” w języku arabskim oznacza „palec”.
Ekstrakt z owoców posiada kojący zapach dojrzałych bananów. Oprócz czystego, naturalnego zapachu ma wiele korzystnych właściwości. Jest bogaty w witaminy A, B, B2, B6, E, jak również w składniki mineralne takie jak potas, żelazo i magnez. Ma naturalne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapane. Pomaga zmiękczyć skórę oraz łagodzi podrażnienia, w tym związane z takimi problemami jak trądzik, wyprysk, łuszczyca, zapalenie skóry, trądzik różowaty.

 

Morela pospolita
Ekstrakt z owoców moreli
INCI: Prunus Armeniaca (Apricot) Fruit Extract

Morela pospolita to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, w stanie dzikim występuje od Chin poprzez środkową Azję po Azję Mniejszą.
Ekstrakt bogaty w beta-karoten, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i linolowy minerały oraz witaminy wykazuje działanie nawilżające i wygładzające naskórek oraz przeciwrodnikowe, ogranicza również powstawanie zmarszczek.

 

Brzoskwinia zwyczajna

Ekstrakt z owoców brzoskwini zwyczajnej
INCI: Prunus Persica (Peach) Fruit Extract

Brzoskwinia zwyczajna to gatunek drzewa należący do rodziny różowatych. Prawdopodobnie pochodzi z środkowych i północno-wschodnich Chin.
W kosmetyce miąższ wykorzystywany jest w produktach do pielęgnacji twarzy ze względu na swoje właściwości tonizujące, zmiękczające, emoliencyjne oraz dające efekt świeżości. Ekstrakt z brzoskwini poprawia koloryt zmęczonej, szarej cery, delikatnie ściąga rozszerzone pory a także powoduje, że skóra staje się świeża, gładka i odżywiona.

 

Sandałowiec biały
Ekstrakt z drzewa sandałowego
INCI: Santalum Album (Sandal wood) Wood Extract

Sandałowiec biały– gatunek niewielkiego, powoli rosnącego drzewa. Występuje naturalnie na suchych obszarach subkontynentu indyjskiego.
Silny afrodyzjak (legenda głosi, że jego zapach unosił się w sypialniach Kleopatry). Pogłębia koncentrację. Jego unikalny zapach jest doceniany przez perfumiarzy od wielu stuleci.
Olejowy ekstrakt pozyskiwany z sandałowca ma wyjątkowy, słodkawy, miękki, korzenny i zmysłowy aromat, działa również zmiękczająco i przeciwzapalnie na suchy, wrażliwy, skłonny do pękania naskórek.

 

 

Powrót

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem