"Zakwita w puszczach dziwny kwiat paproci,
Na jedna chwile, w tajemniczym cieniu,
Cały świat blaskiem czarodziejskim złoci,
Lecz można tylko dotknąć go w marzeniu."

Adam Asnyk

ILUA Nowa Zelandia, Firdlands, luty 2011

Gardenia tahitańska

Olej monoi

INCI: Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Tiare (Gardenia Tahitensis) Flower Extract

to unikalny olej wywodzący się z rejonów wyspy Tahiti, produkowany ręcznie od zamierzchłych czasów przez ludy Polinezji według tradycyjnej receptury. Podstawowym składnikiem MONOI, bez którego produkcja oleju nie byłaby możliwa, są kwiaty gardenii tahitańskiej zwanej Tiare. Te śnieżnobiałe kwiaty w kształcie gwiazdy, porastają krzewy o kontrastowo zielono-ciemnych, błyszczących liściach, posiadają intensywny i egzotyczny zapach, którym przepojone jest powietrze Tahiti. Tahitanki z obrazów Gaugina ozdabiały swe włosy właśnie kwiatami gardenii. Do dnia dzisiejszego kwiaty te noszone są przez miejscowe dziewczyny nie li tylko jako ozdoba: za prawym uchem przez kobiety niezamężne, za lewym przez mające partnera. Kwiaty te są zbierane ręcznie rankiem, jeszcze przed pełnym rozkwitem. Po zerwaniu kwiaty zawijane są w mięsiste liście krzewu Gardenii, w celu ochrony przed słońcem i wysychaniem w trakcie transportu. Następnie z kwiatów usuwane są pręciki i świeże kwiaty zanurzane są we wcześniej przygotowanym oleju kokosowym. Proces moczenia kwiatów zwany z języka francuskiego 'enfleurage' trwa 15 dni. Na każdy litr oleju kokosowego przypada dokładnie 15 kwiatów gardenii. W trakcie procesu moczenia (maceracji), najcenniejsze składniki aktywne oraz zapachowe kwiatów tiare są powoli uwalniane do bazowego oleju kokosowego. Legendy, które przetrwały do obecnych czasów głoszą, że Polinezyjki zawdzięczały swe gęste, długie i czarne włosy oraz oliwkową, zdrową i gładką cerę właśnie olejowi MONOI. Jest olejem dobrze tolerowanym przez skórę, polecanym dla alergików. Posiada właściwości nawilżające, wygładzające i zmiękczające skórę.
Wmasowany w skórę pozostawia na jej powierzchni delikatny, jedwabisty film, który chroni przed czynnikami zewnętrznymi środowiska oraz dodatkowo wzmacnia i zwiększa elastyczność skóry. Wykazuje własności przeciwzapalne, łagodzące i gojące drobne uszkodzenia skóry, ukąszenia owadów.
Działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu polecany jest również jako dodatek w pielęgnacji skóry łojotokowej i trądzikowej.
Zastosowany po opalaniu delikatnie chłodzi rozgrzaną słońcem skórę oraz sprzyja regeneracji i złagodzeniu podrażnienia posłonecznego.

 

Tungowiec molukański

Olej kukui

INCI: Aleurites Moluccana Nut Oil

Kukui jest najczęściej występującym w hawajskich lasach drzewem. Roślina wysoka na 15 metrów rodzi owoce, z których każdy ma 3 orzechy o sercowatym kształcie. To właśnie z orzechów kukui tworzone są piękne korale, które Hawajczycy noszą podczas ceremonii ślubnych. Bo kukui to symbol ochrony, nadziei i odnowy. Pierwotnie korale kukui były zarezerwowane dla rodziny królewskiej. W czasach starożytnych, sznury orzechów (lei) nosili wodzowie i królowie panujący na Hawajach. Modne korale są po dziś dzień zarzucane na szyję odwiedzającym Hawaje w geście tradycyjnego powitania. W dawnych czasach Hawajczycy palili bogate w olej orzechy kukui używając ich jako świec. Stąd ich angielska nazwa candlenut. Jako że jeden orzech palił się 15 minut, jego nazwa zaczęła oznaczać też miarę czasu. Olej kukui zawiera dużą ilość NNKT niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jest bardzo pomocny dla osób o wrażliwej cerze ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzące oraz uspokaja i wycisza skórę. Zwiększa odporność naturalnej bariery ochronnej naszej skóry i chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Regeneruje i łagodzi nawet mocno zniszczoną cerę. Bardzo dobrze zmiękcza i nawilża naskórek. Jest on również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. olej pozyskiwany z nasion rośliny rosnącej na Hawajach zawierającej nienasycone kwasy tłuszczowe łatwo wchłaniane przez skórę, zwiększające odporność i łagodzące podrażnienia. W składzie oleju kukui znajdują się witaminy E, C, A, kwas linolowy, linolenowy, antyoksydanty. Składniki te czynią skórę miękką, delikatną, właściwie odżywioną. Chronią przed słońcem i wiatrem, poprawiają jędrność, zmniejszają zmarszczki, pomagają zwalczyć trądzik, łuszczycę.
Olej kukui polecany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, delikatnej, alergicznej, doskonały także do skóry noworodków i niemowląt. Zawiera kwas linolowy(37%) i linolenowy(28%) i duże ilości witaminy E.

 

Cukrowiec lekarski

Betaina cukrowa

INCI: Betaine

Zwyczajowo nazywana jest trzciną cukrową i pochodzi najprawdopodobniej z Nowej Gwinei. Betaina zaś jest naturalnym aminokwasem-pochodną glicyny-niezwykle cenionym z powodu jego unikalnych zdolności do przyłączania wody oraz właściwości chroniących błony komórkowe, zwiększa elastyczność skóry poprzez stabilizację nawilżenia, wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe. W kosmetykach zmniejsza uczucie lepienia się i poprawia rozsmarowywalność, darowuje odczucie jedwabistości i miękkości, porównywalne z najlepszymi silikonami. Należy odróżnić betainę cukrową od rzekomo łagodnego detergentu, cocamidopropyl betaine – składnika półsyntetycznego, wywołującego alergie kontaktowe i dermatozę skórną.

 

Paproć drzewiasta mamaku

Mamaku Vital Essence

INCI: Water, Glycerin, Cyathea medullaris leaf extract

Mamaku Vital Essence- nowatorski, bardzo silny składnik aktywny jest pozyskiwany z ogromnej wielkiej paproci pochodzącej z Nowej Zelandii. Jego unikalna kompozycja stymuluje proces odnowy komórkowej i wzmacnia matrycę skóry wspierając syntezę białek strukturalnych dla rewitalizacji skóry. Maorysi, rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii przez całe wieki żyli blisko z natury i wykorzystywali mamaku ze względu na swoje cenne właściwości do leczenia ran.
W dzisiejszych czasach te właściwości zamknięte zostały w nienaruszonym stanie w Mamaku Vital Essence. Pozyskiwany dzięki łagodnemu bezrozpuszalnikowemu procesowi, wraz ze swoją unikalną kompozycją na bazie polisacharydów, flawonoidów, tri terpenów i minerałów prowadzi do powstania silnego składnika aktywnego posiadającego silne stymulujące właściwości zwalczające oznaki starzenia. Z wiekiem, skóra staje się cieńsza. Ilość i rozmiar warstwy komórek zmniejsza się. Aby spowolnić ten proces mechanizm podziału komórek musi zostać przywrócony aby doprowadzić do wzrostu proliferacji komórek naskórkowych.
Mamaku Vital Essence stymuluje mnożenie komórek i podnosi o 48% liczbę dzielących się komórek w połączeniu dermo naskórkowym. Nowe komórki migrują do warstwy rogowej i odnawiają naskórek. Mamaku Vital Essence wzmacnia aktywność fibroblastów i znacząco promuje syntezę proteoglikanów i glikozaminoglikanów.

 

Plumeria czerwona
Ekstrakt z kwiatów plumerii czerwonej
INCI: Plumeria Rubra Flower Extract

Plumeria znana także jako Kwiat Lei lub Kwiat Frangipani to rodzaj roślin z rodziny toinowatych. To delikatny, egzotyczny kwiat o jedwabistych białych lub czerwonych płatkach i czarującym aromacie, określanym jako "matka wszystkich perfum". Drzewo Frangipani porasta kompleks wysp Polinezji oraz rejony Indii. Zapach kwiatów Frangipani zaliczany do afrodyzjaków, ceniony jest za korzystny wpływ na samopoczucie i łagodzenie stanów emocjonalnych. Esencja kwiatów Frangipani wykazuje również działanie pielęgnujące, posiada właściwości gojące i łagodzące podrażnienia, kwiaty te wykorzystywano od dawna w tradycyjnej medycynie polinezyjskiej.
Nazwa Frangipani pochodzi od nazwiska francuskiego markiza Frangipani, który w XVI w. jako pierwszy wykorzystał esencję kwiatów Frangipani do produkcji perfum, uznanych wówczas za idealne. Z drzewem i kwiatem Frangipani wiąże się wiele tradycji.
- Drzewa Frangipani nazywano drzewami życia i sadzono blisko świątyń, gdyż symbolizowały życie wieczne.
- Kwiaty Frangipani posiadają niezwykłą trwałość, ulegają spaleniu dopiero w temp. 300 °C, z tego powodu uznano je za symbol nieśmiertelności.
- Podarowanie unikalnego kwiatu Frangipani ukochanej osobie, było oznaką głębokiej miłości i lojalności. Kwiaty te stosowano podczas ceremoni ślubnych, uznawano bowiem, że ich zapach uświęca związki i wzmacnia miłość.

 

Powrót

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem