Oliwka europejska

INCI: Sorbitan Olivate


to wiecznie zielone drzewo obszaru śródziemnomorskiego znane z długowieczności mogące osiągać wiek do 1000 lat.
Posiada nieocenione zasługi dla kosmetyki naturalnej- i to nie tylko z powodu samej oliwy z oliwek ale przede wszystkim całej gamy wyizolowanych substancji bez, których trudno dziś sobie wyobrazić wytwarzanie ekskluzywnych kosmetyków. Sorbitan Olivate to naturalny emulgator ,zmniejszający utratę wody w skórze, mający silne działanie nawilżające, jest hipoalergiczny.