Gardenia tahitańska

olej monoi

INCI: Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Tiare (Gardenia Tahitensis) Flower Extract

to unikalny olej wywodzący się z rejonów wyspy Tahiti, produkowany ręcznie od zamierzchłych czasów przez ludy Polinezji według tradycyjnej receptury.

Podstawowym składnikiem MONOI, bez którego produkcja oleju nie byłaby możliwa, są kwiaty gardenii tahitańskiej zwanej Tiare. Te śnieżnobiałe kwiaty w kształcie gwiazdy, porastają krzewy o kontrastowo zielono-ciemnych, błyszczących liściach, posiadają intensywny i egzotyczny zapach, którym przepojone jest powietrze Tahiti.

Tahitanki z obrazów Gaugina ozdabiały swe włosy właśnie kwiatami gardenii.

Do dnia dzisiejszego kwiaty te noszone są przez miejscowe dziewczyny nie li tylko jako ozdoba: za prawym uchem przez kobiety niezamężne, za lewym przez mające partnera.

Kwiaty te są zbierane ręcznie rankiem, jeszcze przed pełnym rozkwitem. Po zerwaniu kwiaty zawijane są w mięsiste liście krzewu Gardenii, w celu ochrony przed słońcem i wysychaniem w trakcie transportu. Następnie z kwiatów usuwane są pręciki i świeże kwiaty zanurzane są we wcześniej przygotowanym oleju kokosowym. Proces moczenia kwiatów zwany z języka francuskiego 'enfleurage' trwa 15 dni. Na każdy litr oleju kokosowego przypada dokładnie 15 kwiatów gardenii. W trakcie procesu moczenia (maceracji), najcenniejsze składniki aktywne oraz zapachowe kwiatów tiare są powoli uwalniane do bazowego oleju kokosowego.

Legendy, które przetrwały do obecnych czasów głoszą, że polinezyjki zawdzięczały swe gęste, długie i czarne włosy oraz oliwkową, zdrową i gładką cerę właśnie olejowi MONOI.

Jest olejem dobrze tolerowanym przez skórę, polecanym dla alergików.

Posiada właściwości nawilżające, wygładzające i zmiękczające skórę.
Wmasowany w skórę pozostawia na jej powierzchni delikatny, jedwabisty film, który chroni przed czynnikami zewnętrznymi środowiska oraz dodatkowo wzmacnia i zwiększa elastyczność skóry.
Wykazuje własności przeciwzapalne, łagodzące i gojące drobne uszkodzenia skóry, ukąszenia owadów.
Działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu polecany jest również jako dodatek w pielęgnacji skóry łojotokowej i trądzikowej.
Zastosowany po opalaniu delikatnie chłodzi rozgrzaną słońcem skórę oraz sprzyja regeneracji i złagodzeniu podrażnienia posłonecznego.