"Moc barwnych kwiatów wznosi sie cichutko, siejąc woń silną, którą kocham;
Cud w każdym liściu - i z tego krzewu w dziedzińcu
Z delikatnie zabarwionym kwieciem wśród bujnej zieleni lisci w kształcie serca pęk kwiecia zrywam."

Walt Whitman

ILUA Tajga borealna, Quebec, lipiec 2013

oczar wirginijski

ekstrakt z oczaru wirginijskiego

INCI: Hamamaelis Virginiana Leaf Extract

złoto Indian", oczar wirginijski (Hamamelis virginiana) –zwany potocznie czarnoksięskim to gatunek krzewu lub drzewa z rodziny oczarowatych. Pochodzi ze wschodnich stanów USA i z Kanady. Liście oczaru wirgnijskiego zawierają od 3 do 10% tanin (taniny galusowe, skondensowane katechole, procyjanidole i taniny hydrolizowane - hamamelitany), olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy fenolowe, cholinę i inne składniki aktywne. Ektrakt z oczaru wirginijskiego stosowany jest w kosmetykach ze względu na:
• wpływ na krążenie krwi - dzięki zawartym w wyciągu flawonoidom surowiec wzmacnia i chroni ściany naczyń krwionośnych
• działanie przeciwbakteryjne - taniny i olejek eteryczny wykazują działanie bakteriostatyczne oraz przeciwwirusowe
• działanie antyoksydacyjne - taniny, flawonoidy wykazują działanie antyutleniające - wyłapują wolne rodniki, chelatują jony żelaza, hamują działanie oksydaz.
Przyśpiesza proces regeneracji skóry skutecznie ją odmładzając. Pobudza ziarninowanie skóry.

 

Róża jerychońska

trehaloza

INCI: Trehalose

a dokładniej Widliczka łuskowata Selaginella lepidophylla. Ta pustynna roślina posiada niezwykłą właściwość, kiedy wielomiesięczna susza pozbawia jej całkowicie wody- roślina kurczy się, zwija do środka i naturalnie zasycha. Gdy spadną na nią pierwsze krople błogosławionego deszczu- roślina natychmiast rozwija się a jej pędy zielenieją. Z tego powodu nazywana jest często zmartwychwstanką. Tajemnicą róży jerychońskiej jest dwucukier Trehaloza, który dzięki swej molekularnej strukturze pozwala na zatrzymywanie wilgoci i korzystanie z tych zapasów w zależności od potrzeb. Cukrowy dromader. Trehaloza jest doskonałym humektantem- dostarcza wodę do tkanek, pobierając ją z otoczenia. Obecna w kosmetykach gwarantuje długie nawilżanie.

 

Żurawina wielkoowocowa

Ekstrakt z owoców żurawiny

INCI: Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Fruit Extract

zimozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych, pochodzi z Ameryki Północnej.
Ekstrakt z żurawiny zawiera kwasy organiczne (cytrynowy, askorbinowy, chinonowy), pektyny, garbniki, karotenoidy i jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz mikroelementów. Zawiera również bardzo szeroki wachlarz związków z grup flawonoidów, które są odpowiedzialne za działanie antyoksydacyjne, stabilizują ściany naczyń włosowatych, zapobiegając ich kruchości i pękaniu. Flawonoidy działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Ekstrakt znajduje zastosowanie w produktach liftingujących i opóźniających procesy starzenia.

Powrót

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem